Twee Afghanen zijn door de correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en zes jaar voor mensensmokkel. Ze hielpen illegale migranten in ruil voor grote sommen geld, maar werden gevat toen hun bootje kapseisde. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

De praktijk van mensensmokkel is de laatste jaren aan een forse opmars bezig in ons land. Vele migranten willen immers doorreizen naar Groot-Brittannië, en zijn bereid daar grote sommen geld voor te betalen aan smokkelaars die hen daarbij willen helpen door ze bijvoorbeeld op een vrachtwagen of bootje te zetten. 

Netwerk mensensmokkelaars

Zo werden deze twee Afghaanse mensensmokkelaars uiteindelijk ook gevat. Een bootje met 14 migranten dat vanuit De Panne naar Groot-Brittannië zou varen, kapseisde al snel en onderzoek bracht de speurders naar twee Afganen, Samiullah K. (26) en Asif K. (30).

Nadat de Afghanen eerst alles ontkenden, ging één van hen uiteindelijk toch over tot het bekennen van de feiten. Hun advocaten beweren echter dat ze slechts kleine tussenpersonen zijn van een veel groter netwerk van mensensmokkelaars in ons land en vroegen de vrijspraak of straf met uitstel. 

De rechter ging daar uiteindelijk niet op in en veroordeelde de Afghanen tot respectievelijk zeven en zes jaar cel. Daarnaast moeten ze beide een boete van 112.000 euro betalen.