“Ik ben ontzettend gelukkig dat ik mijn belofte van afgelopen zaterdag waar kan maken. Maar, boven alles, ben ik blij dat ik kan uitvoeren wat ik al van plan was sinds het begin van mijn presidentschap”, zo stelt de Poolse president Andrzej Duda. Hij heeft het hier over het voorstel om de adoptie van kinderen door homostellen te verbieden. Hoewel het plan internationaal gezien veel kritiek naar zich toetrekt, is het voorstel in Polen een stuk minder controversieel. De pro-EU-oppositiekandidaat, Rafal Trzaskowski, is namelijk ook tegen homoadoptie.

De huidige president, Andrzej Duda, staat bekend om zijn felle kritiek op de LHBT-ideologie. Zo stelde hij in het verleden: “Ik geloof in alle eerlijkheid in diversiteit en gelijkheid. Tegelijkertijd kan het geloof van een minderheid niet opgedrongen worden aan een meerderheid onder het valse voorwendsel van tolerantie. In onze tijd is waarheid een klein bang ‘beestje’ geworden dat zich verstopt voor de sterkere correctheid.” Hiernaast meende de Poolse President ook dat de LHBT-ideologie “erger is dan het communisme.” Vanuit het buitenland komt er veel kritiek op de uitspraken van Duda, desondanks genieten de opvattingen van de president nog altijd veel steun. Het plan om een adoptieverbod in te stellen voor homostellen kan dan ook rekenen op meer dan 70% steun onder de Poolse bevolking.

(Lees verder onder de tweet)

Adoptieverbod voor homogezinnen

Het adoptieverbod voor homokoppels is niet een simpele wetswijziging, de grondwet moet er namelijk voor aangepast worden. Zodoende moet op zijn minst twee derde van het Poolse Parlement instemmen met het voorstel. De zittende macht, het conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS), is hiervoor niet groot genoeg. Toch hoopt de president genoeg steun te ontvangen uit andere partijen – zelfs uit rivalenpartij Burgerplatform (PO). Ondanks dat PO-presidentskandidaat Rafal Trzaskowski zich juist opwierp als LHBT-beschermheer, is ook hij tegen homoadoptie.

Volgens Duda is de adoptie van een kind door twee ouders met hetzelfde geslacht een vorm van ‘experiment’ en ‘slavernij’. Om “de bescherming van het kind te waarborgen”, zou het daarom nodig zijn om over te gaan tot een adoptieverbod. De president hoopt hiermee ook het debat ten einde te brengen. Hij stelt: “Door duidelijk te maken dat homoadoptie onacceptabel is, zullen de permanente politieke geschillen over het onderwerp stoppen.” 

(Lees verder onder de tweet)

Breder kader

Het voorstel om homoadoptie te verbieden is onderdeel van een breder pro-familieoffensief dat Duda voert. Zo is de president ook voorstander van meer kinderbijslag, een betere seniorentoeslag en een hogere vakantiebijdrage voor Poolse families. Ook wil Duda dat het voor vrouwen makkelijker wordt om terug te keren op de arbeidsmarkt na het krijgen van een kind – en wil hij huiselijk geweld strenger aanpakken. Centraal hierbij staat wel het traditionele huwelijk tussen man en vrouw. Hierover stelt een verklaring“Het huwelijk heeft een unieke positie in het Poolse rechtssysteem, als een geregistreerde relatie tussen een vrouw en een man, gebaseerd op emotionele, mentale, fysieke, sociale en economische banden.”