Acteur Terry Crews bezorgd over radicalisme van ‘Black Lives Matter’

0
2987

Acteur Terry Crews – bekend van onder meer Brooklyn Nine-Nine en White Chicks – uitte zijn bezorgdheid over het radicalisme van de ‘Black Lives Matter’-beweging. Het is bijna een supremacistische beweging”, aldus Crews. Hij hekelt het feit dat er in alle talen wordt gezwegen over geweld tussen Amerikaanse zwarten onderling.

“Zijn alle blanke mensen slecht? Nee. Zijn alle zwarte mensen goed Nee. Deze realiteit kennende, sta ik achter mijn beslissing om me te verenigen met goede mensen, ongeacht ras, geloof of ideologie”, schreef”, schrijft Crews op Twitter. Hoewel deze uitspraak niet controversieel lijkt, geeft de acteur aan dat hij een heleboel bedreigingen ontving omwille van zijn standpunt. Die reacties sterkten hem naar eigen zeggen enkel in zijn overtuiging.

(Lees verder onder de tweet.)

Terry Crews: “Het is bijna een supremacistische beweging”

De tweet maakte heel wat los en Crews kon het maandagavond gaan uitleggen op CNN. Dat leidde tot een verhit debat met nieuwsanker Don Lemon. De acteur verwees daarbij naar het extremisme van de ‘Black Lives Matter’-beweging, waarbij zwarten die pleiten voor dialoog worden weggezet “als overlopers, Oom Toms”.

“Je wordt niet als geliefd behandeld. Je wordt echt gecontroleerd. Iemand wil het narratief beheersen”, zegt Crews. “Ik zag het als een zeer, zeer gevaarlijke rechtschapenheid die zich ontplooide. Die zichzelf echt als beter zag. Het is bijna een supremacistische beweging, waarbij ze vinden dat hun zwarte leven veel meer van belang was dan het mijne.”

De televisiester maakt het onderscheid tussen de organisatie ‘Black Lives Matter’ en de leuze. “Het is een geweldige mantra. Het is de ware mantra. Zwarte levens doen er toe. Maar, als je het over een organisatie hebt, dan heb je het over de leiders, dan heb je het over de mensen die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van deze dingen”, klinkt het. De oprichters van de organisatie omschreven zichzelf in 2015 als “getrainde marxisten”.

“Black Lives Matter zegt niet over zwart wapengeweld”

Crews hekelt het feit dat er in alle talen wordt gezwegen over geweld tussen Amerikaanse zwarten onderling. Dat geweld is vele malen dodelijker dan het politiegeweld dat ‘Black Lives Matter’ aanklaagt. “Als je naar de stad Chicago kijkt, zijn er negen kinderen die zijn gestorven door wapengeweld, door zwart-op-zwart wapengeweld van 20 juni tot vandaag”, zegt Crews. “De Black Lives Matter-beweging heeft niets gezegd over dit soort dingen.”

“Zwarte mensen moeten andere zwarte mensen ter verantwoording roepen. Dit is de MeToo van zwart Amerika. Als er iets gaat veranderen, moeten wij, wijzelf, naar onze eigen gemeenschappen kijken en naar elkaar kijken en zeggen dat dit niet kan”, besluit de acteur. “Er zijn daar een heleboel geweldige mensen die worden vastgehouden, gegijzeld. Die gegijzeld worden door mensen die, letterlijk, deze wijken met geweld overheersen en dan beweren dat zwarte levens er toe doen.”

Het leek alsof Crews nog heel wat meer te zeggen had, maar hij werd continu onderbroken door Lemon. “Dat is niet waar Black Lives Matter over gaat”, zegt het nieuwsanker. “De Black Lives Matter-beweging gaat over politiegeweld en onrechtvaardigheid. Niet over wat er gebeurt in zwarte buurten. […] Als je een All Black Lives Matter-beweging wilt die praat over wapengeweld in zwarte gemeenschappen, start dan een beweging met die naam.”