In de loop van woensdag ontvingen minstens acht Kamerleden, de meerderheid behorend tot de Vlaams Belang-Kamerfractie, een anonieme brief met daarin een verdacht poeder. Kamerlid Katleen Bury, die een brief aan huis kreeg in Dilbeek, was de eerste die de brief opmerkte. Later ontdekten ook nog diverse andere partijgenoten van Bury dat ze eveneens het slachtoffer werden van gelijkaardige feiten. Ook Kathleen Depoorter maakte melding, voorlopig als énig N-VA Kamerlid, dat zij een brief had ontvangen.

Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken toont zich alvast niet onder de indruk en reageerde via Twitter op de bedreigingen aan zijn collega Kamerleden: “Verschillende kamerleden hebben vandaag verdachte poederbrieven ontvangen… Nooit zullen we toegeven aan intimidatie! We zetten onze politieke strijd voort, gemotiveerder dan ooit.”

(Lees verder onder de tweet.)

Verschillende Vlaams Belangers ontvingen poederbrief

Katleen Bury (VB) had woensdagnamiddag als eerste melding gemaakt van de ontvangst van een verdachte poederbrief. Zij ontving op haar thuisadres een witte omslag die een grijsachtig poeder bevatte. Bury zegt niet verbaasd te zijn “dat onze tegenstanders zich bij gebrek aan argumenten verlagen tot dit soort lafhartige daden”. Ze ziet een verklaring in de recente gunstige peilingen voor het Vlaams Belang: “Die zorgen blijkbaar voor een extra portie frustratie bij onze politieke tegenstanders.”

Na Bury ontdekten in de loop van de dag nog een reeks andere Kamerleden van Vlaams Belang eenzelfde brief in hun brievenbus. Kamerlid Hans Verreyt uit Boom ontving op zijn thuisadres een witte envelop met een grijsachtig poeder. “De gunstige peilingen voor het Vlaams Belang zorgen blijkbaar voor een extra portie frustratie bij onze politieke tegenstanders. Maar wie denkt dat ik me hierdoor laat intimideren, heeft het mis. Dit sterkt me enkel in mijn overtuiging”, klinkt het.

Kamerlid en gemeenteraadslid uit Buggenhout Steven Creyelman, gealarmeerd door de ervaringen van zijn collega’s, nam het zekere voor het onzekere en had alvast zijn vrouw verwittigd de brievenbus niet open te maken. Dat liet hij optekenen bij de krant Het Nieuwsblad, aan wie hij ook bekende dat het niet de eerste pesterij is waar hij mee te maken krijgt: “Ze hebben mijn banden al twee keer plat gezet en een Vlaamse vlag die buiten aan mijn huis hing, in brand gestoken. Geregeld worden er ook dingen tegen de vensters van mijn woning gegooid, maar die brief is tot nu toe het ergste en vooral: ook niet van lokale oorsprong.”

(Lees verder onder de tweet.)

De andere Kamerleden van Vlaams Belang die een brief ontvingen zijn: Kurt Ravyts, Ellen Samyn en Nathalie Dewulf. Ook Kamerfractievoorzitter Barbara Pas was één van de geadresseerden, maar reageert net als haar partijgenoten vastberaden: “Wie denkt me zo te intimideren die denkt verkeerd”.

Ook N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter ontving poederbrief

Ook N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter ontving een poederbrief op haar thuisadres in Evergem, waar zij tevens schepen is. Haar kinderen en echtgenoot wonen op hetzelfde adres. Die laatste opende de brief, die een bruinachtig poeder bevatte.

Ook zij reageert vastberaden: “Politiek is in een democratie een stiel waarin we ondanks het feit dat we van mening verschillen, we toch altijd respect hebben voor elkaar en we conflicten op een beschaafde manier oplossen. Mensen die een probleem hebben met de wijze waarop ik of mijn partij aan politiek doen mogen dit altijd beleeft laten weten, geen enkel probleem,  maar politici intimideren met laaghartige acties zoals deze brief zijn een vorm van terreur die geen plaats heeft in onze samenleving.”

In het verleden werden reeds poederbrieven verzonden naar het nationaal secretariaat van de partij, de fractie in het Vlaams Parlement en naar Vlaams parlementslid Filip Dewinter. Ook N-VA’er Theo Francken ontving enkele jaren geleden een poederbrief aan zijn thuisadres.