Het Brusselse hof van beroep besliste dat acht Syriëstrijders de Belgische nationaliteit verliezen. Onder hen een aantal ­opvallende namen. Gelel Attar (31) en Yassine Lachiri (36) zijn beruchte figuren in de wereld van het jihadistische terrorisme. Dat schrijft De Standaard.

Attar werd eind juli 2015 tot vijf jaar cel veroordeeld op het Zerkani-proces in Brussel. Daar werden ook zijn vrienden Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh bij verstek veroordeeld. Abaaoud wordt aanzien als het brein achter dee aanslagen van Parijs. Akrouh en Attar reisden in januari 2013 naar Syrië. Attar keerde in mei 2013 ­terug. Zijn huidige verblijfplaats is niet gekend.

Yassine Lachiri, die zichzelf Abu Saif noemt, is een voormalige Brusselse kok. Hij trok naar ­Syrië, en sloot er zich aan bij Jabhat al-Nusra. Die terreurbeweging ­wordt gelinkt aan Al Qaida. Nadien liep hij over naar IS. Lachiri is een afstammeling van de beruchte jihadistenfamilie Aberkan. Zijn moeder Fatima Aberkan kreeg de bijnaam ‘Mama Jihad’ wegens haar fanatieke overtuigingen.

Lachiri: poseren met bommengordels en wapentuig

Voor hij radicaliseerde, veroordeelde een Brusselse rechtbank ­Lachiri al eens nadat hij een man gedood had bij een fout gelopen drugsdeal. In Syrië poseerde ­Lachiri graag met bommengordels en zwaar wapentuig op sociale media. Hij werd als een leidinggevende figuur bij IS beschouwd.

Naast Attar en Lachiri verliezen ook Sami Zarrouk, Hafid El Bahri, Hassan-Sedik Chikri, Mohammed Said Haddad, Mounir Benzidan en Youseff Naijia de Belgische nationaliteit. Een aantal van hen zijn mogelijk gestorven in Syrië, maar daarvan bestaat vooralsnog geen bewijs.

Veroordeeld op basis van “oude wet”

Justitie moet nu het vonnis publiceren in enkel Franstalige kranten en in het Belgisch Staatsblad. Dat is verplicht, omdat de veroordeelden hun nationaliteit bij verstek verloren. Zij krijgen nu acht dagen om verzet aan te tekenen. Nadien wordt de beslissing definitief. Op 2 januari van dit jaar verloren ook al zes Sharia4Belgium-militanten hun ­nationaliteit.

De veroordeelde jihadi’s verliezen hun Belgische ­nationaliteit op basis van de oude wet. Op basis van die wet moet het hof van beroep zich na een veroordeling wegens terrorisme in een aparte procedure uitspreken over de intrekking van de nationaliteit. Die wet is intussen aangepast zodat het parket al op de zitting aan de rechter kan vragen de nationaliteit van terrorismeverdachten af te nemen.