Drie op vier van de zelfverklaarde minderjarige asielzoekers die onderzocht werden blijkt meerderjarig. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken opvroeg bij minister Koen Geens. “Asielzoekers die betrapt worden op leeftijdsfraude moet het recht op asiel worden ontzegd”, aldus Van Grieken. 

Steeds vaker worden kinderen door hun familie helemaal alleen vanuit Afrika of het Midden-Oosten naar Europa gestuurd. De reden daarvoor is voor de hand liggend. Alleenstaande minderjarige migranten genieten in Europa immers een bijzonder beschermd statuut. Ze mogen niet uitgewezen worden en bovenal vallen ze niet onder de Dublinregel, waardoor ze hun land van aankomst vrij kunnen uitkiezen. Vervolgens kan ook de familie van het kind via gezinshereniging naar het uitverkozen Europees land komen. 

Minderjarigen blijken massaal meerderjarig

Die zogenaamd minderjarige asielzoekers blijken echter vaak helemaal niet minderjarig te zijn, zo blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken opvroeg. Vorig jaar verklaarden welgeteld 4.563 migranten minderjarig te zijn, maar bij 2.546 personen werd daar door de bevoegde instanties aan getwijfeld. Bij een deel van die groep volgde een leeftijdsonderzoek, waaruit 73,7% wel degelijk ouder dan 18 jaar bleek te zijn. 

Dit cijfer laat weinig ruimte over om niet te spreken over systematisch misbruik en bedrog op grote schaal”, aldus Kamerlid Dries Van Langenhove in een reactie. “Deze fraudeurs moeten de kosten van het onderzoek betalen en mogen dan hun boeltje pakken. Klaar.” 

Ook Van Grieken vindt dat er voor hen geen plaats meer kan zijn in ons land. “Asielzoekers die betrapt worden op leeftijdsfraude moet het recht op asiel worden ontzegd”, reageert Van Grieken. “Want wie dit misbruik ongestraft laat, moedigt anderen alleen maar aan om op hun beurt hun kans te wagen. Zo creëer je nog maar eens een aanzuigeffect.