Zondag betoogden 1.200 mensen in Brussel tegen een hoofddoekenverbod in het hoger onderwijs. Dat schrijft De Morgen. Het protest is een reactie op een arrest van het Grondwettelijk Hof van begin juni. Het Hof oordeelde dat een verbod op het dragen van zichtbare religieuze kentekens niet in strijd is met het recht op onderwijs of de godsdienstvrijheid. Afgaande op beelden van de betoging leek er van ‘social distancing’ weinig sprake te zijn. 

Enkele betogende vrouwen stonden op de trappen van de Kunstberg met een hoofddoek en afstudeerhoedje. “Neutraliteit is geen uitsluiting”, stond te lezen op borden. Volgens de politie van Brussel Hoofdstad Elsene verzamelden ongeveer 1.200 betogers op de Kunstberg in Brussel. Volgens de organisatoren gaat het om duizenden deelnemers. 

Het protest – getiteld #HijabisFightBack – is een reactie op een arrest van het Grondwettelijk Hof van 4 juni, dat oordeelde dat een verbod op het dragen van zichtbare religieuze kentekens niet in strijd is met het recht op onderwijs of de godsdienstvrijheid. In 2017 trokken enkele moslima’s die les volgden aan de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer naar de rechtbank van eerste aanleg, die de zaak doorgaf aan het Hof. In de hogeschool was onder het mom van neutraliteit een verbod op zichtbare religieuze kentekens van kracht. Volgens de leerlingen werden zij aldus uitgesloten van het onderwijs. 

(Lees verder onder de tweet.)

Betoging tegen hoofddoekenverbod “Onverantwoord”

Afgaande op beelden van de betoging leek er – net als bij de ‘Black Lives Matter’-betoging van enkele weken terug – weinig sprake te zijn van ‘social distancing’. Er kwam dan ook heel wat kritiek op de betoging, met name vanuit de N-VA en het Vlaams Belang. “1.200 mensen betogen in Brussel vandaag ondanks Corona. Onverantwoord. Ik kom liever op voor de waarden en normen van onze samenleving, waaronder de gelijkheid tussen man en vrouw. Onze vrijheid moeten we koesteren. Niet misbruiken om onvrijheid op basis van geslacht te promoten”, schrijft Europarlementslid Assita Kanko (N-VA). Haar partijgenote Nadia Sminate houdt het bij: “Één beeld. Twee fouten.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Triestig. Vandaag in Brussel. Dit is geen strijd voor vrijheid of zelfbeschikking van de vrouw, maar een strijd om de zelfbeschikking van vrouwen onderdanig te maken aan een vrouwvijandige religie”, aldus N-VA-Kamerlid Darya Safai. “De filosofie achter hoofddoek erkent geen enkele vrijheid voor de vrouw.”

(Lees verder onder de tweet.)


“De allerbeste propaganda voor mijn partij. Bedankt aan alle 1.200 hoofddoekdrammers”, schrijft Sam van Rooy (Vlaams Belang). Want de Vlaming voelt natuurlijk weer met zijn klompen aan hoe welwillend de overheid en de BV-viroloog tegenover deze demonstratie staan, net zoals bij de ‘Black Lives Matter’-demo. Het had eens een demonstratie tegen de hoofddoek of tegen de islamisering moeten zijn…”