Vanaf 15 juni openen Denemarken en Noorwegen de grenzen voor elkaars toeristen. Opvallend hieraan is dat Zweden uitgesloten is van deze regeling. Omdat het land veel zwaarder getroffen is dan zijn buurlanden, achten de Noren en Denen de Zweedse situatie niet veilig. Eerder zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, dat het uitsluiten van Zweden een ‘politieke beslissing’ zou zijn. Volgens haar is zo’n beslissing niet te rechtvaardigen met ‘gezondheidsargumenten’.

Zweden staat er in gezondheidsvergelijking slecht voor. Nog steeds stijgt het totaal aantal actieve besmettingen, terwijl dit in buurlanden Denemarken en Noorwegen al lang niet meer het geval is. Afgelopen weekeinde stierven er in Zweden 129 mensen aan het coronavirus. In Denemarken waren dit er 6 en in Noorwegen was dit er ‘slechts’ 1. Hoewel de Zweedse overheid stelt dat het sterftecijfer van het virus rond de 1 à 2 procent ligt, is dit cijfer in werkelijkheid 12%. De Deense minister-president, Mette Frederiksen, liet weten ‘een sterk verlangen’ te hebben om de grens met Zweden te openen. Volgens haar zijn de landen alleen “niet in dezelfde situatie.”

(Lees verder onder de tweet)

Enkele beperkingen

Door het verschil in coronacijfers ontstaat er een frappante situatie in Scandinavië. Omdat Zweden nog steeds ‘open’ is, kunnen de Denen en Noren vrij het land in. Andersom is dit alleen niet het geval – tot grote ergernis van sommige Zweedse burgers. Hiernaast worden de Zweden ook nog eens uitgesloten van internationale afspraken. De verschillende Scandinavische autoriteiten wilden namelijk een ‘reisbubbel’ waarbinnen de Scandinaviërs vrijuit konden reizen. Dit plan lijkt nu door te gaan zonder Zweden.

In het nieuwe plan krijgen Noren, Duitsers en IJslanders toegang tot Denemarken. In principe geldt hierbij als enige eis dat de bezoekers minimaal zes dagen blijven, en niet in Kopenhagen overnachten. Noorwegen laat vooralsnog alleen de Denen toe tot eigen land. De grote uitzondering is zakenverkeer. Daarvoor zijn alle beperkingen óók voor de Zweden opgeheven.