Italië is een land dat al lang economisch verdeeld is tussen het rijke noorden en het armere zuiden. Ook demografisch is er een verschil: in het noorden leven meer oudere mensen dan in het zuiden. Het coronavirus heeft een zware impact gehad op Italië, een impact die ook opnieuw de breuklijn weergeeft tussen Noord-Italië en Zuid-Italië

Italië in cijfers

Italië heeft het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren gehad. Het was lange tijd één van de zwaarst getroffen gebieden in Europa. Nu nog steeds staat Italië op de zevende plaats wereldwijd, net onder India en het Verenigd Koninkrijk. Net boven het Verenigd Koninkrijk staat Spanje.

In Italië waren meer dan 230.000 coronagevallen bekend. Ongeveer 33.850 mensen zijn aan het virus overleden. De meeste doden vielen in Lombardije, de provincie waarin de stad Milaan zich bevindt. De tweede provincie met de meeste doden is Piëmont en de derde Emilia-Romagna. In deze drie gebieden samen zijn bijna 25.000 van de 33.850 doden gevallen. De drie provincies bevinden zich allemaal in het noorden.

Armoede in Zuid-Italië

De zuidelijke gebieden van Italië zijn een stuk armer dan het noorden. Zeker in Napels is de kloof tussen arm en rijk duidelijk te zien. Veel mensen wonen daar nog in bepaalde wijken in eenkamerwoningen, vaak in slechte staat. Het zuiden van Italië is dus, zoals hierboven aangetoond, niet zo zwaar geraakt door het virus op het gebied van gezondheid. De zuiderlingen voelen wel enorm zwaar de economische gevolgen van de crisis.

In de VRT staat het verhaal van Antonio Aversana bijvoorbeeld te lezen. “Dit verdomde virus heeft veel doden gemaakt, maar de ergste schade is die aan de economie. We zijn geruïneerd. Vooral hier in het zuiden is de miserie enorm. En de regering heeft niets gedaan om ons te helpen,” aldus Aversana.

Er zijn wel mensen die zich inzetten om de armoede te bestrijden. Zo werden er voedselpakketten rondgedeeld met pasta, koffie, olie, suiker… Giuliano Fuci is een vrijwilliger bij de katholieke hulporganisatie Caritas. Hij doet ook zijn verhaal aan de VRT: “Er kwam meteen veel solidariteit op gang. Wij werken normaal met daklozen, maar hebben nu ook aan een zestigtal gezinnen die heel behoeftig waren eten uitgedeeld. Ook een andere organisatie uit de wijk, Focus, deelde voedselpakketten uit. We zagen vreselijke toestanden, tijdens de lockdown. Families die met tien tot twaalf mensen opeen gepropt zaten in piepkleine appartementjes: grootouders, ouders, kinderen en ooms en tantes, allemaal bij elkaar. Ze mochten niet buiten, en ze hadden honger. En vaak schaamden ze zich als we hen te eten brachten, omdat ze hulp moesten aanvaarden.”

De Italiaanse maffia

Verschillende anti-maffiamagistraten in het zuiden van Italië maken zich zorgen. Bij dit soort crisissen is het vooral de maffia die ervan kan profiteren. Ze bieden leningen aan, maar dat wel tegen verschrikkelijke rentes en als iemand niet kan terugbetalen, wordt de winkel of zaak overgenomen. Een fruitwinkelier vertelt aan VRT dat ze “je eerst iets geven, maar dan komen ze het dubbel en dik terug eisen. Ze knijpen je dood, en als je niet kunt betalen word je vermoord. Nee, daar kun je maar beter weg van blijven.”