Robert Vertenueil, de voorzitter van de socialistische vakbond ABVV-FGTB, moet zich tegenover de leden verantwoorden voor een gesprek met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Een vertrouwensstemming onder de Waalse afdelingen zal over zijn lot als kopman beslissen. Dat meldt Belga.

Vertenueil en Bouchez ontmoetten elkaar vorige week woensdag op de hoofdzetel van het ABVV-FGTB. De twee wisselden tegenover de krant Le Soir ideeën uit over een nieuw sociaal pact, maar dat viel niet in goede aarde bij de Franstalige socialistische achterban. Hoewel het dus louter om een gesprek tussen de twee ging, zorgt de ontmoeting voor heel wat polemiek in Wallonië. Vertenueils positie als kopman staat nu zelfs ter discussie.

Vandaag spreken de Waalse afdelingen zich uit over zijn lot in een vertrouwensstemming. Als nationale vakbond komt Vertenueils positie als federaal kopman zo op de helling te staan. Dat een simpele ontmoeting met MR-voorzitter Bouchez in die mate de gemoederen bedaart, heeft wellicht te maken met de toenemende druk en invloed vanuit de radicaal-linkse PVDA. Sinds de verkiezingen van 2019 is die partij sinds heel lang opnieuw sterk vertegenwoordigd in het federaal parlement. Ook in de laatste peiling neemt de populariteit van de communisten toe. PS-voorzitter Paul Magnette zegt dan weer verbaasd te zijn over de storm aan reacties. Hij wijst erop dat Vertenueil gewoonweg zijn standpunten heeft verdedigd en er geen sprake is van een ‘pact’ tussen ABVV en MR.