De Verenigde Staten uit zware beschuldigingen aan het adres van de Russische Federatie. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden Russische spionnen Talibanmilitanten beloond hebben wanneer ze Amerikaanse soldaten om het leven brachten. Met die beloningen wilde Rusland volgens de Amerikaanse regering de Taliban stimuleren meer Amerikanen te doden.

Amerikaanse inlichtingendiensten: “Rusland leverde wapens en betaalde voor Amerikaanse doden”

Volgens de New York Times zouden anonieme beambten beweren dat Amerikaans president Donald Trump hierover ingelicht zijn. Dat zou gebeurd zijn vlak voor de beslissing om troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten. Het Kremlin zou naar verluidt alvast gereageerd hebben dat ze “zich niet bewust waren van dergelijke beschuldigingen”. Daarnaast beschuldigde de Verenigde Staten Rusland er ook van dat de Russen wapens geleverd hebben aan de Taliban. Volgens de New York Times is het mogelijk dat de Russen dit doen om wraak te nemen nadat enkele Russische huurlingen sneuvelden in Syrië.

Ten slotte komt een oudere beschuldiging opnieuw boven water, namelijk dat Rusland zou geïnterfereerd hebben in de verkiezingen van 2016. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zou Rusland propaganda hebben verspreid via sociale media. Rusland ontkent alle beschuldigingen, zowel van de verkiezingen als van de Taliban.

Rusland scherp: “Verzonnen propaganda, maar wat wil je van een gefaalde inlichtingendienst zoals de Amerikaanse?” 

De Russische ambassade in Washington reageert scherp op deze “anonieme en ongegronde beschuldigingen.” “We hebben een nieuw stuk nepnieuws ontdekt, gepubliceerd in de media door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het gaat over beschuldigingen dat de Russische inlichtingendiensten gelinkt zouden zijn met aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan. Dit is volledig nep en demonstreert hoe weinig betrouwbaarheid de intellectuele capaciteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben. Ze hebben deze onzin gewoon lopen te verzinnen als propaganda. Maar ja, wat kun je dan ook verwachten van een inlichtingendienst die miserabel gefaald heeft in de 20-jaar lange oorlog in Afghanistan,” klinkt het bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Russian Foreign Ministry – МИД России:"We have paid attention to another piece of fake news, launched in the media…

Publiée par Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США sur Samedi 27 juin 2020