De restregering-Wilmès vraagt voor de maanden juli tot oktober opnieuw om de dotatie aan Fedasil te verhogen. Omdat er met voorlopige twaalfden wordt gewerkt, moet het parlement daarvoor eerst toestemming geven. In de Kamercommissie Financiën wordt volgende week gestemd over het voorstel.

Sinds de val van de regering-Michel in december 2018 werkt de federale regering met het systeem van voorlopige twaalfden. Dit betekent dat de overheid iedere maand slechts één twaalfde mag uitgeven van wat ze het jaar voordien heeft uitgegeven. Wil een minister extra beleid voeren, dan moet hij of zij daarvoor expliciet een bedrag krijgen van het parlement. Omdat er al zolang geen volwaardige regering is en dus ook geen begroting, kijkt men naar de budgetten van 2018.

Afwijking van bijna 55 miljoen

Voor de maanden juli tot oktober vraagt de regering-Wilmès nu opnieuw een verhoging van de dotatie aan Fedasil. Concreet wil men een bedrag van 142,4 miljoen euro uittrekken voor het kabinet van Asielminister Maggie De Block (Open Vld). Ter vergelijking met 2018 is dat een verhoging van bijna 55 miljoen euro. Als reden voor die afwijking haalt de regering de hogere bezetting van het opvangnetwerk aan, alsook dat Fedasil in 2018 nog gebruik kon maken van een uitzonderlijke reserve. Het is niet de eerste keer dat de noodregering een afwijking vraagt voor het departement Asiel en Migratie. In vergelijking met dezelfde periode in 2018 is het budget al verdubbeld. 

In de Kamercommissie Financiën wordt volgende week gestemd over het budget voor de maanden juli tot oktober. Eveneens op de agenda staan een reeks steunmaatregelen voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch zou elke extra cent in de begroting nu moeten gaan naar het herstel van de economie. “Een kwart miljoen werknemers en zelfstandigen dreigen hun werk te verliezen. Daar moet de prioriteit liggen van een corona-regering”, laat hij weten in een reactie.

Lees ook:

Voorlopige twaalfden: “Opvangbudget voor asiel ontploft”