Naast Groot-Brittannië heeft nu ook Nederland een trouwe schare mannen die de monumenten voor vandalisme behoedt. Honderden voetbalfans van Feyenoord Rotterdam en ADO Den Haag kwamen samen om het beeld van staatsvader Willem van Oranje te beschermen. Een dag eerder was er al een vergelijkbare actie. Toen beschermden de fans van Feyenoord het beeld van Pim Fortuyn dat meermaals gevandaliseerd werd.

Op verschillende beelden is te zien hoe voetbalfans zich zondagavond verzamelden op een plein bij het Nederlands parlement. Voor het monument van Willem van Oranje zongen ze onder andere “we love you Nederland, we do.” Ook droegen de demonstranten enkele spandoeken met de teksten: “070 (Den Haag) tegen Antifa”, “All Lives Matter” en “geen 1,5 meter samenleving”. Uiteindelijk beëindigde de politie de demonstratie in Den Haag. In tegenstelling tot veel Black Lives Matter-protesten, verliep de demonstratie vreedzaam. 

(Lees verder onder de tweet)

Beeld van Fortuyn

De dag ervoor beschermden Feyenoordsupporters al het standbeeld Pim Fortuyn. Het monument van de, door een links-extremist vermoorde, politicus was de afgelopen weken meerdere keren gevandaliseerd. De groep voetbalsupporters wilden een ‘statement’ maken dat dit niet meer kon. Op een van de spandoeken is te lezen: “Rotterdam stand your ground.” De vandalismeacties hebben niet alleen geleid tot het ‘beschermen’ van het Fortuynmonument. Sindsdien wordt het beeld van Fortuyn zelfs vereerd. Tijdens een actie van de politici Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) en Thierry Baudet (FvD) legden beide heren een bos bloemen bij het standbeeld. Eerdmans stelt: “Even stilstaan bij zijn heldhaftigheid en de prijs die hij uiteindelijk betaalde om ons land te redden.”