Nadat Hongarije van het Europees Hof geen migranten in transitzones mocht vasthouden, veranderde het land zijn asielbeleid. Migranten mochten vanaf toen alleen nog maar asiel aanvragen via een Hongaarse ambassade of Hongaars consulaat. Dit betekent dus dat migranten niet in Hongarije zelf een aanvraag kunnen indienen. De VN-vluchtelingenorganisatie bekritiseert deze nieuwe aanpak. Volgens hen gaat het in tegen het Vluchtelingenverdrag van 1951, dat Hongarije ook heeft getekend.

De verandering in het Hongaarse asielbeleid is een direct gevolg van een rechtszaak. Vier migranten (twee Afghanen en twee Iraniërs) waren het niet eens met het feit dat ze vastzaten in een Hongaarse transitzone. Boedapest stelde dat Servië de migranten moest opnemen, omdat ze immers door Servië (een veilig land) gekomen waren. De Serviërs dachten er alleen anders over. Zij vonden dat de EU de migranten moest opnemen omdat de migranten ‘legaal’ waren. Servië neemt alleen migranten terug die ‘illegaal’ zijn. Het gevolg van het getouwtrek was dat de migranten in principe nergens welkom waren. Hongarije besloot daarom om de migranten in een transitkamp te zetten vanwaar ze ofwel naar Servië konden, dan wel terug naar huis.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/RefugeesMedia/status/1277641151068155905

VN-Vluchtelingenorganisatie is kritisch

Vanuit het transitkamp voerden de illegalen dus een rechtszaak – en die wonnen ze. Het Europese Hof van Justitie oordeelde namelijk dat de migranten vrijuit mochten in Hongarije, en dat de Hongaarse autoriteiten hun asielaanvraag moesten behandelen. Boedapest hield zich aan de uitspraak, maar zorgde er ook voor dat dit soort praktijken niet nog een keer konden gebeuren. Zodoende is het sinds 18 juni voor migranten niet meer mogelijk om een asielaanvraag in Hongarije zelf in te dienen. In plaats daarvan moet dit verlopen via een ambassade of consulaat in een derde land.

De VN-vluchtelingenorganisatie stelt dat de nieuwe regels van de Hongaren ingaan tegen een aantal afspraken. Zo zou naast het Vluchtelingenverdrag, ook nog Europese regelgeving geschonden worden. De VN-organisatie stelt: “Effectieve toegang tot een territorium is een essentiële voorwaarde voor het recht op asiel.” Wanneer een migrant op het ogenblik alleen Hongarije illegaal betreedt, dan komt deze persoon niet in aanmerking voor asiel. Hier bovenop wordt een illegaal ook per direct van het grondgebied verwijderd. Ook dit mag niet volgens de vluchtelingenorganisatie.