De Duitse hoofdstad Berlijn is van plan om extra woningen te bouwen voor vluchtelingen. Volgens de woordvoerster van de Berlijnse vluchtelingenraad, Nora Brezger, zou het moeilijk zijn voor vluchtelingen om een woning te vinden. Volgende zomer zullen naar verwachting al 2000 woonplaatsen gerealiseerd worden. Tegelijkertijd wil de Berlijnse coalitie hier bovenop nog extra vluchtelingen opnemen.

“We zeggen altijd: als je opvangplaatsen voor vluchtelingen kunt bouwen, waarom zou je dan niet betaalbare flats voor iedereen bouwen? Voor vluchtelingen, voor Duitsers, voor Europeanen, voor iedereen… We zijn eigenlijk tegen opvangplaatsen – we willen flats voor iedereen,” zo stelt woordvoerster Brezger. Ze is van mening dat het op de krappe woningmarkt, moeilijk is voor vluchtelingen om een woonplaats te vinden. Omdat ze onder andere de taal niet goed beheersen of te veel kinderen hebben, zouden de vluchtelingen onder aan de lijst staan. Ook spelen negatieve stereotypes volgens haar een rol.

(Lees verder onder de tweet)

2000 nieuwe woonplaatsen

Veel vluchtelingen wonen op dit moment nog in een opvangplaats. Dit is alleen officieel ‘niet de bedoeling’. Nadat de asielprocedure geaccepteerd is, moeten de vluchtelingen namelijk op zoek naar een nieuwe plek. Om het vinden van een nieuwe woning te  bewerkstelligen, komen er 38 accommodaties voor vluchtelingen bij. Acht van deze accommodaties zullen volgende zomer al klaar zijn voor zo’n 2000 vluchtelingen. Volgens de Berlijnse integratieminister, Elke Breitenbach, is het hoog nodig. Omdat veel ‘oude opvangplaatsen’ niet meer voldoen, zijn er nieuwe nodig. Deze plaatsen waren bedoeld als tijdelijke opvang tijdens de migratiecrisis van 2015. 

Toch zullen ook de oude opvangplaatsen opnieuw gebruikt kunnen worden, als het aan de minister ligt. De Berlijnse ‘rood-rood-groene coalitie’ van ‘SPD’, ‘Die Linke’ en ‘Die Grünen’, wil namelijk extra vluchtelingen opnemen die op de Griekse eilanden zitten. “We denken dat dit onderdeel is van een humanitair vluchtelingenbeleid. We willen dat Europa, en natuurlijk Duitsland, deze verantwoordelijkheid op zich neemt.”