De Vlaamse Regering heeft maandag enkele maatregelen aangekondigd om de economische schok van de coronacrisis op te vangen. Uit het oog springt een welvaartsfonds waarin particuliere spaarders kunnen investeren in ruil voor een fiscaal voordeel.

Met het fonds wil de Vlaamse Regering bedrijven op langere termijn steunen. Daarvoor toont het zelf al het voorbeeld met een bijdrage van 240 miljoen euro, maar het rekent voornamelijk op particulier spaargeld. “Er staan vandaag tientallen miljarden euro’s geparkeerd op spaarboekjes. Met de lage rente van vandaag levert dat nauwelijks rendement op”, reageert Economieminister Hilde Crevits (CD&V) aan VRT. “Tegelijk zien we dat bedrijven snakken naar langetermijnfinanciering om een doordachte en duurzame doorstart te kunnen maken.”

“Vlaamse verankering”

Om particuliere spaarders aan te sporen om te investeren in het welvaartsfonds, voert de Vlaamse Regering een fiscaal voordeel in. Gedurende drie jaar levert een investering een korting van 2,5 procent op, met een plafond van 1.000 euro. Ook de erfbelasting over de investering wordt verlaagd tot 3 procent. Het fonds zal beheerd worden door zowel de overheid als door private ondernemingen. Steun aan bedrijven verloopt rechtstreeks via kapitaalinjecties of achtergestelde leningen. Voor bedrijven die van het fonds gebruik willen maken geldt wel een voorwaarde van “Vlaamse verankering”. Er wordt ook rekening gehouden met het ethisch handelen van de onderneming. Naast het welvaartsfonds is het ook mogelijk om via zogenaamde “win-win-aandelen” rechtstreeks te investeren in een kmo.