Vandaag presenteerde het Vlaams Belang het ‘Coronablunderboek’, geschreven door Barbara Pas en Chris Janssens – fractieleiders in respectievelijk het Federale en Vlaamse Parlement. De partij doet ook enkele voorstellen naar de toekomst toe, zoals onderzoekscommissies, een verdere regionalisering van de zorg en een hervorming van de Vlaamse woonzorgcentra.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken opende de persconferentie met een uithaal naar de ‘volmachtenregering’, die volgens hem antwoordde op de gezondheidscrisis met “postjespakkerij”. In tegenstelling tot wat premier Wilmès beweerde, had men volgens Van Grieken “juist wel de stuurlui moeten vervangen”

(Lees verder onder de tweet.)

“Coronablunderboek toont dat regering voortdurend achter de feiten aanholde”

Een kleine greep uit de vele ‘coronablunders’ die worden aangehaald in het boek: de strategische voorraad mondmaskers die vernietigd werd, het geminimaliseer van de ernst van de ziekte, het slaafse en kritiekloze vertrouwen op China en de Wereldgezondheidsorganisatie, de algemene communicatiechaos, de ondermaatse testcapaciteit, de tegenstrijdige verklaringen over de zin en onzin van mondmaskers, het gestuntel bij de bestelling van mondmaskers en het hoge sterftecijfer in de Vlaamse rusthuizen. 

Volgens Pas en Janssens toont hun onderzoek dat de regering “voortdurend achter de feiten aanholde”. Om dat te staven verwijst men in het boek naar de talrijke, vaak omslachtig beantwoorde, parlementaire van het Vlaams Belang in de verschillende parlementen. Men noemt het verder onbegrijpelijk dat men “verregaande beperkingen aan de vrijheden van burgers” oplegde, terwijl de overheid juist in gebreke bleef “voor de meest kwetsbaren, de ouderen”. Janssen kondigde voorts aan dat de opbrengsten van het boek “integraal naar zorgsector” gaan.

Onderzoekscommissies en verdere regionalisering gezondheidszorg

De partij lanceert zelf enkele voorstellen in de nasleep van het onderzoek. Zo pleit men voor de oprichting van een onderzoekscommissie – zowel op Vlaams als op Federaal niveau – die de gemaakte fouten “tot op het bot” onderzoekt. “Met de bedoeling dat die blunders zich nooit meer kunnen herhalen”, aldus Pas. Ze voegt daaraan toe dat ze erop hoopt dat het voorstel van Vlaams Belang, om een onderzoekscommissie op te richten, de steun krijgt van andere partijen die het idee genegen zijn.

Daarnaast ziet het Vlaams Belang in het falende coronabeleid een zoveelste bewijs dat een dergelijke crisis niet efficiënt aangepakt kan worden binnen een Belgisch kader. Daarom pleit de partij voor een volledige overheveling van de gezondheidszorg naar de deelstaten om een eind te maken aan de versnippering van bevoegdheden. De crisis heeft wederom aangetoond dat de verschillen tussen beide landsdelen te groot zijn, luidt het.

Een derde voorstel is dat van een hervorming van de organisatie van de Vlaamse woonzorgcentra, tot kleinere ‘leefbubbels’ waarin een beperkt aantal bewoners in een eigen leefruimte verblijven en ondersteund worden. Deze ‘bubbels’ zouden dan bij een besmetting snel in quarantaine kunnen gaan.

Persconferentie Coronablunderboek

Volg hier live de persconferentie van het Coronablunderboek van Chris Janssens en Barbara Pas. Inleiding door onze voorzitter Tom Van Grieken.

Publiée par Vlaams Belang sur Mardi 16 juin 2020