Ook in Groot-Brittannië kenmerken de ‘Black Lives Matter’-protesten zich door agressie, ongehoorzaamheid en een gebrek aan de anderhalve meter afstand. Vandaag is daar vandalisme bijgekomen. In het Engelse Bristol trokken de ‘Black Lives Matter’-demonstranten een standbeeld van de zeventiende-eeuwse Edward Colston van zijn sokkel. De reden hiervoor is dat Colston zijn fortuin onder andere aan slavernij te danken had.

(Lees verder onder de tweet)

In verschillende video’s is te zien hoe een menigte eigenhandig een touw vastmaakt aan het monument. Vervolgens trekt een groep mensen uit de menigte het standbeeld omver, terwijl de protestanten staan te juichen. Als het monument op de grond ligt beginnen veel omstanders erop te springen en een enkeling buigt zijn knie. Ook gaat een protestant op de sokkel staan waarbij hij zijn knie buigt. De politie is hierbij nergens te bekennen.

(Lees verder onder de tweet)

“Volkomen schandelijk”

Vervolgens gaat het nog stap verder. Nadat de ‘Black Lives Matter’-protestanten het monument gevandaliseerd hebben, duwen ze het standbeeld naar de haven van Bristol. Hier wordt het monument onder luid gejuich in het water gegooid. Veel mensen menen dat de demonstranten hiermee een goede daad hebben verricht. Edward Colston had zijn fortuin namelijk deels te danken aan de opbrengsten van de slavenhandel. Vanuit de politiek klonk daarom al een geluid om het beeld van Colston te verwijderen. Toch genoot Colston in Bristol óók een andere nagedachtenis. Tijdens en na zijn leven zette hij zich in voor de liefdadigheid in Groot-Brittannië. Veel huidige straten en gebouwen dragen dan ook nog de naam van Colston. 

(Lees verder onder de video)

De minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, noemt de daad van de ‘Black Lives Matter’-protestanten “volkomen schandelijk.” Volgens haar zijn dit soort daden een ‘afleiding’ van waar de protesten werkelijk om gaan. Ze meent daarom dat het  goed is dat de politie de vandalen gaat opsporen en voor de rechter zal brengen.