In 2017 werd een petitie opgestart na rellen in het Amerikaanse Charlottesville. De petitie wilde Antifa officieel erkennen als terreurorganisatie. Na drie dagen werd het doel van 100.000 handtekeningen ruimschoots overschreden. In 2020 begint president Donald Trump dit debat opnieuw. Hij wil Antifa namelijk erkennen als terreurorganisatie.

(Lees verder onder de tweet)

Antifa is een extreemlinkse politieke beweging. De organisatie strijdt naar eigen zeggen tegen fascisme, kapitalisme en het establishment. Ze willen het huidige systeem omverwerpen en zien anarchistische acties en geweld als legitieme vorm van activisme.

(Lees verder onder de tweet)

Geweld van Antifa tijdens rellen doet denken aan Charlottesville

In 2017 vormde Antifa samen met de Black Lives Matter Movement één front als oppositie tegen de ‘Unite The Right’ demonstratie die toen plaatsvond. Het resultaat? Zware rellen vernielden de stad. Dat gebeurt niet alleen in Amerika.

(Lees verder onder de tweet)

Tijdens een G20-top in Hamburg, ook in 2017, zijn ook massaal rellen uitgebroken. Minstens 160 agenten raakten daarbij gewond en 70 demontranten werden opgepakt. De aanleiding van die rellen was een protest van linkse antiglobalisten die de komst van de top in ‘het linkse Hamburg’ als provocatie zagen. Extreemlinkse organisaties kwamen daarom op straat in een ‘Welcome to hell’ protestmars die dus stevig uit de hand liep. Ook hier was Antifa aanwezig.

(Lees verder onder de tweet)

In 2018 was er ook een incident met Antifa. In de Duitse deelstaat Thüringen vond de politie tijdens huiszoekingen namelijk 100 kilogram chemicaliën voor explosieven in het Antifa-milieu. Eén van de twee verdachten kreeg twee jaar daarvoor nog de democratieprijs in Thüringen voor zijn inzet tegen Neonazi’s.

(Lees verder onder de tweet)

Man gestenigd op straat

En net zoals in Hamburg en Charlottesville, is Antifa naar verluidt ook zeer actief in de rellen die nu in de VS plaatsvinden. Verschillende gebouwen worden platgebrand en er zijn verschillende confrontaties tussen de relschoppers en de politie. Een blanke man is zwaar toegetakeld op straat. Hij wilde zijn winkel verdedigen en werd in elkaar geslagen met een skateboard en gestenigd. Het is niet duidelijk of hij het overleefd heeft. De beelden zijn hieronder te zien, maar wees gewaarschuwd: ze zijn shockerend.

(Lees verder onder de tweet)

Op de petitie die eerder werd vermeld, stond dit te lezen: “Terrorisme wordt gedefinieerd als ‘het gebruiken van geweld en intimidatie voor politieke doelen’. Antifa heeft deze titel verdiend door hun gewelddadige acties in verschillende steden en hun invloed in het doden van meerdere politieagenten in de Verenigde Staten. Het is tijd voor het pentagon om consistent te zijn en -net zoals ze IS terecht als terroristische groep verklaarden- Antifa als terroristische groep classificeren.” Na de vele rellen en alle vernieling, brandstichting en geweld, wil Donald Trump nu doorvoeren wat de petitie aanhaalde: Antifa erkennen als een terreurbeweging. Volgens hem is al het geweld namelijk hun schuld. 

Winkels verwoest, agenten worden aangevallen, overal puin: Amerika lijkt een oorlogsgebied

Wie was George Floyd, de man die stierf na zijn arrestatie?

Rellen in Minneapolis verspreiden, schoten gelost en doden gevallen