De versoepeling van de abortuswet zal niet voor de zomer gestemd worden. De liberalen, die nochtans mee aan de oorsprong van de wetswijziging liggen, gaan “temporiseren” om de formatie niet in het gedrang te brengen. Dat zegt Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne in Het Nieuwsblad.

Het (radicaal-)linkse abortusvoorstel ontstond vorig jaar in de schoot van het parlement onder impuls van liberalen, socialisten, groenen en PVDA. Met een regering in lopende zaken kreeg het parlement vrij spel en leek de goedkeuring van de versoepeling een koud kunstje te worden. Het voorstel kreeg echter ook veel kritiek van CD&V, N-VA en Vlaams Belang. Vooral de christendemocraten probeerden met amendementen en adviezen het wetgevend proces te vertragen, maar de Raad van State zette vorige week het licht finaal op groen. Bovendien zijn een paars-groene en een Vivaldi-coalitie onmogelijk geworden, en spelen CD&V en N-VA opnieuw een cruciale rol in de onderhandelingen. Daarom gaan de liberalen nu op de rem.

“Ja we gaan temporiseren. We gaan de formatie, die nu al aartsmoeilijk is, niet nog eens moeilijker maken”, zegt Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Zonder de stemmen van de liberalen heeft het voorstel geen meerderheid meer. Het ethische dossier komt zo op de tafel van de regeringsonderhandelingen die nu geleid worden door de drie voorzitters Coens (CD&V), Bouchez (MR) en Lachaert (Open Vld). 

Het voorstel: abortus een gewone medische behandeling 

Waar gaat het over? De progressieve ‘abortuscoalitie’ wil de abortustermijn optrekken van 12 naar 18 weken, wanneer een ongeboren baby al voetjes, handjes en nageltjes heeft en circa 20 cm groot is. Verder voorziet het voorstel ook in een inperking van de bedenktijd – om impulsieve beslissingen rond levensbelangrijke zaken te beperken – van zes dagen naar 48 uren. Bij dringende medische reden hoeft er zelfs geen bedenktijd gerespecteerd te worden. Collectieve gewetensclausules die voor een hele instelling gelden, worden verboden. Een abortus zou zo een gewone medische handeling worden, iets wat haaks staat op het principe dat een arts een abortus kan weigeren.