Enkele honderden mensen trokken maandag naar het Gentse Sint-Pietersplein om er te betogen naar aanleiding van de dood van de George Floyd in de Verenigde Staten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De stad Gent communiceerde maandagochtend dat de actie geen toelating kreeg, maar toch liet de politie begaan en werden er geen boetes uitgedeeld. 

De tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zorgde voor heel wat opschudding in de Verenigde Staten. In tal van Amerikaanse steden werden betogingen georganiseerd onder de noemer van ‘Black Lives Matter’, een beweging die opkomt voor de rechten van zwarte mensen. Al snel kwam het bij die betogingen echter tot zware rellen, brandstichting, vernielingen en plunderingen. 

Verboden betoging in Gent gaat toch door

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa ontstond ophef over de dood van George Floyd. Veel mensen uitten hun verontwaardiging op sociale media, maar daar bleef het niet bij. Ondanks het verbod op bijeenkomsten vanwege de coronacrisis werden in Europa op verschillende plaatsen betogingen voor ‘Black Lives Matter’ georganiseerd, ook in ons land.

Activisten wilden onder meer in Gent betogen, maar ze kregen van het stadsbestuur officieel geen toestemming voor een betoging. Burgemeester van Gent Mathias De Clercq (Open Vld) zei maandagochtend nog uitdrukkelijk dat er geen toelating was gegeven voor een betoging en dat betogers dan ook een boete riskeerden, maar uiteindelijk besloot hij toch te laten begaan.

Ondanks het verbod daagden in Gent ongeveer 500 betogers op die een tijdlang op het Gentse Sint-Pietersplein ‘Black Lives Matter’ scandeerden. Op videobeelden die gemaakt werden van voor, tijdens en na de betoging is duidelijk te zien dat de demonstranten zich bovendien niet altijd aan de afstandsregels houden. Toch werd er niet ingegrepen door de politie. 

“Iedereen respecteerde de social distancing en alles verliep rustig en goed georganiseerd”, stelt het kabinet van de burgemeester aan HLN. “Daarom hebben we laten begaan. De organisatoren zelf worden wel beboet. Zij krijgen een GAS-boete en een OMS van 250 euro, voor het overtreden van de coronawetgeving.”