De horeca mag op maandag 8 juni onder voorwaarden opnieuw de deuren openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Er komt ook een versoepeling van de mogelijke sociale contacten. 

In een zogenaamde persoonlijke ‘bubbel’ zullen voortaan 10 personen toegelaten zijn. Vandaag zijn er dat nog maar 4. Bovendien mogen die 10 personen elke week veranderen en geldt het principe dat ieder individu – bijvoorbeeld in een gezin – er recht op heeft. De afstandsregels dienen wel nog gerespecteerd te worden.

Met die versoepeling van de mogelijke sociale contacten komt ook de heropstart van de horeca. Cafés en restaurants mogen vanaf 8 juni opnieuw de deuren openen tot maximaal 1 uur ‘s nachts. Dat geldt echter niet voor casino’s waar veel mensen tegelijk samenkomen. Zij moeten net als receptiezalen wachten tot 1 juli. Voor de receptiezalen geldt bovendien een maximum toegelaten personen van 50. Het nachtleven – fuiven en discotheken – krijgt nog geen perspectief en blijft nog zeker tot 31 augustus gesloten. Vanaf 1 juli mogen ook pretparken opnieuw de deuren openen. En vanaf 15 juni stelt België opnieuw haar grenzen open voor reizen. 

Premier Sophie Wilmès (MR) sloot de persconferentie af met een woord over de recente anti-racisme protesten die zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. Ook bij ons is er sprake van gelijkaardige acties, onder meer in Brussel en Gent. Het is volgens de premier mogelijk om ook op andere manieren actie te voeren, maar ze benadrukt het belang van de maatregelen uit respect voor de zorgsector.