Woensdag hebben vandalen in Rotterdam een standbeeld van de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn besmeurd met de woorden ‘racist’. Eerder op de dag vond er in de stad een ‘Black Lives Matter’-demonstratie plaats.

Vandalen hebben woensdag een standbeeld beklad van de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn in de Korte Hoogstraat in Rotterdam. Onbekenden schreven met witte graffiti het woord ‘racist’ op de buste. Het beeldhouwwerk is van de hand van Corry Ammerlaan en werd op 6 mei 2003 – exact één jaar na de moord op Fortuyn – onthuld. Fortuyn werd in 2002 vermoord door Volkert van der Graaf, een extreemlinkse activist.

(Lees verder onder de tweet.)

Rotterdammers reageren met afschuw

Op sociale media reageerden Nederlanders en Rotterdammers in het bijzonder met afschuw. “Ik word hier echt ziedend”, zegt gemeenteraadslid Ehsan Jami (Leefbaar Rotterdam).

“Sprakeloos. Na de ‘Black Lives Matter’-demonstratie in Rotterdam is het standbeeld ter nagedachtenis van Pim Fortuyn beklad. Zo ontzettend respectloos”, reageert Forum voor Democratie. “FvD staat pal voor het demonstratierecht. Maar vandalisme en postuum natrappen tegen een man die om zijn mening is vermoord omdat hij Nederland beter wilde maken, is zo ontzettend laag en heeft helemaal niets met vreedzaam protest te maken!”

‘Black Lives Matter’

Het is onbekend wie er precies achter de vandalenstreek zit. Woensdag vond wel een ‘Black Lives Matter’-demonstratie plaats in Rotterdam, in navolging van gelijkaardige protesten in de Verenigde Staten en elders in Nederland. De protestactie in Rotterdam werd vroegtijdig stopgezet door burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) omdat er teveel volk kwam opdagen. Nadien braken relletjes uit, waarbij ruiten en terrasstoelen vernield werden. Twee mensen werden opgepakt omdat ze met vuurwerk naar de politie gooiden.

Sprakeloos. Na de "Black Lives Matter"-demonstratie in Rotterdam is het standbeeld ter nagedachtenis van Pim Fortuyn…

Publiée par Forum voor Democratie -FVD sur Mercredi 3 juin 2020