Ofschoon de kans al klein was dat N-VA en PS samen in een regering zouden stappen, lijkt die nu bijna onbestaande. Vrijdag klapte oud Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten uit de biecht over de Vlaamse regeringsvorming en haar uitspraken lokten meteen een storm van verontwaardiging uit in Franstalig België. Ook Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) lijkt een samenwerking met N-VA nu bijna volledig uit te sluiten.

Volgens Rutten zou haar partij bij de Vlaamse regeringsvorming rijkelijk beloond worden indien ze in een regering met N-VA en het Vlaams Belang zou stappen. De N-VA zou hetzelfde voorstel ook aan CD&V hebben gedaan. Weinig nieuws onder de zon (N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte van meet af aan duidelijk dat de gesprekken met het Vlaams Belang niet voor de schone schijn waren), maar de uitspraak van de oud Open Vld-voorzitster deed toch flink wat stof opwaaien.

“Wisten niet dat het zo ver ging”

In een interview met De Standaard lijkt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) nu een regering met N-VA volledig uit te sluiten. “Het bevestigt waar Paul (Magnette, red.) en ik al langer bang voor waren. We wisten niet dat het zo ver ging”, zegt hij over de uitspraak van Rutten. “Als de N-VA met Vlaams Belang wil samenwerken, dan is het voor ons volstrekt ondenkbaar om nog samen met hen in een regering te stappen.” Volgens Di Rupo is het Vlaams Belang dans le fond racistisch. “Bij elk voorbeeld van zo’n extreemrechtse partij die mee aan de macht komt, zie je dat de fundamentele mensenrechten, individuele vrijheden en de vakbonden zwaar ingeperkt worden”, zegt hij.

Wat Rutten precies probeerde te bereiken met haar plotse openhartigheid is onduidelijk. Sommige waarnemers menen dat ze haar nieuwe partijvoorzitter Egbert Lachaert alsnog probeert een stok in de wielen te steken om de N-VA uit een coalitie te weren. Dat Rutten zelf géén voorstander van een coalitie met de N-VA is stak ze nooit onder stoelen of banken. Tegenover VTM Nieuws verdedigde N-VA-kopstuk Theo Francken zondag de gesprekken met het Vlaams Belang dan weer. Zo zou de ‘bekentenis’ van Rutten eveneens in het voordeel van N-VA kunnen spelen voor kiezers waarbij nog twijfel bestond of de intenties van Bart De Wever met het Vlaams Belang wel oprecht waren.

Lees ook:

N-VA: “Rutten lijkt voorbije politieke jaar slecht te hebben verteerd”