Volgens Justitieminister Koen Geens (CD&V) hebben de afgelopen jaren zo’n twintigtal Belgische rechtsextremisten een militair trainingskamp in het buitenland bijgewoond. Dat brengt Het Laatste Nieuws donderdag. Geens antwoordde daarmee op een vraag van Kamerlid Jessika Soors (Groen), die het nieuws “zeer verontrustend” vindt.

Het gros van die trainingskampen zou plaatsvinden in Oost-Europa en Rusland. Volgens Geens hebben de veiligheidsdiensten weet van een twintigtal Belgen die naar zo’n kampen zijn gereisd. Het volgen van die kampen is – dixit Geens – evenwel niet noodzakelijk illegaal. “Sommige buitenlandse kampen bieden ook hun diensten aan bij bonafide organisaties zoals bewakingsfirma’s”, luidt het. Kamerlid Jessika Soors (Groen), die de vraag stelde, noemt het antwoord van de Justitieminister “zeer verontrustend”. “Extreemrechtse dreiging neemt toe en vormt een reëel gevaar voor onze nationale veiligheid. In nieuw Nationaal Veiligheidsplan moet dit prioriteit zijn”, reageert ze.

Schild en Vrienden

Soors vroeg ook uitdrukkelijk aan minister Geens of leden van de in opspraak gekomen beweging ‘Schild en Vrienden’ één van de kampen hebben bijgewoond. “Er zijn geen indicaties over rechtstreekse banden tussen Schild en Vrienden en trainingskampen in Rusland”, klinkt het bij de CD&V-minister. “Maar dat sluit niet uit dat individuele leden van Schild en Vrienden al hebben deelgenomen aan kampen in het buitenland.”

De veiligheidsdiensten volgen sinds kort ook ‘Potentieel Gewelddadige Extremisten’ uit rechtse hoek. In de databank ‘Terrorist Fighters’ van OCAD zijn de gegevens van 21 ‘haatpropagandisten geïnspireerd op rechts-extremistisch gedachtegoed’ opgenomen. Volgens Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) gaat de grootste dreiging uit van ‘lone actors’ die niet tot een bepaalde groepering horen en vooral online hun inspiratie opdoen. Het merendeel van die databank bestaat evenwel nog steeds uit (teruggekeerde) Syriëstrijders.