Volgens berichten zouden diverse burgers gedood zijn en worden de christelijke inwoners bedreigd door luchtaanvallen van het Turkse leger boven Noord-Irak sinds 14 juni. Ankara beweert tegen ‘terroristen’ te vechten maar de vrees is groot dat christelijke minderheden, die al ernstig bedreigd worden door de invasies van Turkije in Noord-Syrië, opnieuw massaal op de vlucht zullen slaan. 
 
Dat is ook de mening van de Chaldeeuwse aartsbisschop van Amadiyah-Zakho, Mgr. Rabban al-Qas in een commentaar na de Turkse aanvallen op Koerdische PKK-doelen op de grens tussen Turkije, Syrië en Irak: “Veel christelijke families, volgens sommige bronnen meer dan 300 zochten hun toevlucht in huizen en kerken in Zakho”, luidt het.
De bombardementen worden ook gedocumenteerd aan de hand van beelden die door Christenen gepost werden op sociale media. Op die beelden kan je de vader van een familie horen zeggen tegen zijn kinderen (in het Aramees): “Niet bang zijn, niet bang zijn. Sluit uw oren”. De dorpen Chalik en Bersiveh, beiden gelegen in het noordelijke berggebied van de provincie Dohuk, waren de voornaamste doelwitten. Tientallen families sloegen op de vlucht en volgens diverse bronnen zouden ook 5 burgers zijn omgekomen waaronder eveneens christenen. 

Erdogan pookt Turks nationalisme op

Luchtaanvallen sloegen in op Sinjar, het gebied waar Yezidi-minderheden nauwelijks hersteld zijn van de ISIS-genocide van 2014. Na de luchtaanvallen lanceerde Turkije grootschalige aanvallen op de bergen van Noord-Irak in de autonome regio Koerdistan. Hoewel Turkije beweert dat de aanvallen gericht zijn tegen de “terroristen” van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn diverse internationale waarnemers van mening dat de Turkse president Erdogan vooral uit is op het voeden van het nationalisme in eigen land. 

Turkije legt NAVO-waarden naast zich neer, Westen blijft stil

Turkije, dat als lid van de NAVO wordt geacht de waarden van de organisatie hoog te houden, is de afgelopen jaren de Koerdische regio Afrin in Syrië binnengevallen waarbij meer dan 160.000 Koerden moesten vluchten. In oktober 2019 viel het land ook Tel Abyad binnen, een ander gebied in het noorden van Syrië, waarbij zo’n 200.000 mensen op de vlucht sloegen. Maar tot dusver lijkt niemand de Turkse president Erdogan een halt te willen toeroepen. Noch de VN, noch andere mensenrechtenorganisaties tonen interesse voor dit drama en zowel Amerikaanse als Westerse diplomaten laten dit gebied liever links liggen. De Iraakse regering heeft bij Turkije wel meermaals geprotesteerd tegen de luchtaanvallen en tegen de toename van de Turkse bases in Noord-Irak, maar Bagdad zelf kan weinig beginnen tegen Turkije.
 
En de Turkse regering zelf blijft doof voor de oproep van de Iraakse regering om de luchtaanvallen te staken. Vooralsnog heeft enkel de “Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid” de Turkse operatie “Claw Eagle” veroordeeld.