De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft maandag aangekondigd dat hij het aantal Amerikaanse troepen in Duitsland zal afbouwen tot 25.000. Trump beschuldigt Duitsland ervan te profiteren van de VS en de NAVO, omdat het land weigert voldoende uit te geven aan defensie.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) is van plan het aantal Amerikaanse militairen in Duitsland met 9.500 hoofden te verminderen, tot een 25.000-tal troepen. Dat heeft hij maandag aangekondigd. Trump noemde Duitsland “delinquent” omdat het land weigert voldoende bij te dragen aan de NAVO. “We beschermen Duitsland en ze zijn delinquent. Dat is niet logisch. Dus ik zei, we gaan het aantal soldaten naar 25.000 brengen”, zei Trump. Hij beschuldigde Duitsland er ook van de VS “erg slecht” te “behandelen op het vlak van handel”.

(Lees verder onder de tweet.)

Profiteren van Amerikaanse bescherming

In 2014 stelde de NAVO tot doel dat elk van de lidstaten minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan landsverdediging moet uitgeven. Duitsland doet dat niet, net als de meeste andere landen. Ook België profiteert op dit vlak van de Verenigde Staten. Ons land is samen met Duitsland een van de ergste wanbetalers.

“Dit gaat over transatlantische veiligheid, maar ook over Amerikaanse veiligheid”, reageerde de Duitse ambassadeur in de Verenigde Staten Emily Haber. Zij zegt dat haar regering akte heeft genomen van het besluit. Het is vooralsnog onduidelijk of Trump zijn dreigement hard zal maken. Vele andere Republikeinen vinden dat een terugtrekking juist vooral in het voordeel van Rusland zou uitdraaien.