Iets minder dan twee weken geleden werd de Australische Senaat opgeschrikt door de woorden van Senator Jacqui Lambie. In een felle toespraak riep ze op om de productie zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op eigen bodem. Volgens haar heeft de coronacrisis uitgewezen dat de productielijnen van Australië kunnen breken. Ze stelt: “We zijn minder veilig dan we dachten. We hebben alle eieren in een mand gestopt – en die mand is ‘made in China’.” Met een vijfpuntenplan hoopt senator Lambie het land te redden.

Senator Lambie staat in Australië bekend om haar ferme standpunten. Als oud-soldaat is ze voorstander van de dienstplicht en maakt ze zich sterk voor veteranenbelangen. Ook is de politica een groot voorvechter van het beschermen van het eigen land tegen invloeden van buitenaf. Op cultureel gebied is dit bijvoorbeeld terug te zien in haar sterke radicale islamkritiek. Economisch gezien toont ze dit door haar negatieve beeld over China te uiten. Lambie is een groot voorstander van lokale productie. Op haar website staat dan ook: “Kies een positie en bepaal wat voor een land u wilt herbouwen. Het is tenslotte uw land. Vecht terug tegen de golf aan uitverkopen. Steun lokaal, steun Australisch, steun Australië.”

(Lees verder onder de video)

Senator bekritiseert China

In haar toespraak in de Australische senaat ging Lambie flink tekeer tegen China: “Weet u wat de Chinese ambassadeur deed toen onze overheid opriep tot een onderzoek naar het coronavirus? Hij bedreigde ons, hij zei dat als Australië teveel druk zet, China zal stoppen met het kopen van ons vlees en onze wijn. Hij zei dat internationale studenten wel twee keer zouden denken voordat ze in Australië komen studeren. Dat de toeristen niet meer komen. En hij wist dat hij zulke bedreigingen kon maken. Waarom? Omdat hij weet dat onze economische afhankelijkheid van China als een ader is. En als zij de ader uitzetten, dan stopt het hart van onze economie met kloppen.”

Volgens de senator zorgt de huidige vrijhandel met China voor een totale uitverkoop van Australië. Ze pleit er daarom voor om zoveel mogelijk zelf te produceren. Waar dat niet mogelijk is, wil de Lambie dat het land verschillende aanbieders heeft. Op die manier zou het beschermd blijven tegen economische en diplomatieke ‘schokken’. China is totaal vijandelijk tegenover Australië en waarden zoals gewetensvrijheid en eerlijke verkiezingen, zo meent ze. Het volgens de senator dus absolute noodzaak dat het land zelfredzaam wordt en weer gaat produceren.

(Lees verder onder de tweet)

De oplossing

Om Australië weer te laten produceren, komt de senator met een lijst van vijf punten. Hierin pleit ze onder andere voor het steunen van vitale industrieën, het kopen van Australische producten en diensten, het versterken van de regels rondom buitenlandse investeringen en het beperken van ongecontroleerde vrijhandel. Ook gaat de senator in op de rol van universiteiten die naar haar idee meer oog hebben voor Chinees geld en Chinese studenten. Dit leidt vervolgens tot ongewenste invloed vanuit de Chinese communistische partij op Australische campussen, aldus Lambie. 

Lambie wil Australië ook autarkischer maken en doet hierbij ook een oproep naar de gewone burger: “Het is niet alleen de taak van de overheid. Dit soort veranderingen komt niet van boven. Het ligt aan ons allen om Australische industrieën weer te doen laten schitteren. De werkelijkheid is dat de burgers dat moeten begrijpen. We kunnen niet terug naar normale zaken, die tijd is voorbij!.. Maar als u het kunt missen, steunt u dan alstublieft uw buren en koop van Australische makelij.”