Afgelopen week dook een filmpje op waarin een Ierse jongen (17) uit Carrigaline geschopt en gestoken werd. Opvallend genoeg was hierover amper berichtgeving in de gevestigde media. Toen op het platform ‘Reddit’ wel een discussie ontstond over de steekpartij, besloten de beheerders het platform tijdelijk te sluiten. Inmiddels is de verdachte aangehouden en weer op borgtocht vrijgelaten.

De aanleiding van de steekpartij is naar vermoeden dat de Ierse jongen weigerde om twee euro te geven aan de dader. Zodoende besloot de dader om eigenhandig de Ierse jongen van de twee euro te ontdoen, waarbij ook de mobiele telefoon gestolen werd. In de video is te zien dat de Ierse jongen compleet bebloed op de grond ligt. Hierbij vraagt degene die het filmpje maakt ‘om ruimte te maken’ zodat hij de bebloede jongen ‘beter kan filmen’. Ook trekt de dader de kleding van het slachtoffer omhoog om opnieuw een paar steken uit te delen. De vriendin van het slachtoffer probeert in alle wanhoop de Ierse jongen te beschermen en smeekt de dader om te stoppen. 

Waarschuwing: Schokkende beelden! (Lees verder onder de video)

Discussie gecensureerd

Nadat de steekpartij plaatsvond, bleef de media-aandacht nagenoeg absent. Wel ontstonden er op internet verschillende discussies, onder andere op het platform ‘Reddit’. Gek genoeg besloten de beheerders van de Ierse Reddit-pagina juist op dit moment de pagina te sluiten. Volgens de beheerders zou er namelijk sprake zijn van ‘racistisch materiaal’. Ook startte er een inzamelingsactie op ‘GoFundMe’ die al gauw 6000 euro opleverde. Deze actie werd kort daarna stilgelegd omdat de inzameling ‘extreemrechts’ zou zijn. De organisatoren van de inzamelingsactie weerlegden deze beschuldiging en boden zelfs aan om het beheer over te dragen aan een radiostation. Inmiddels is er een nieuwe inzamelingsactie gestart.

(Lees verder onder de tweet)

Verdachte weer vrij

Een lokaal parlementslid van het ‘nationalistische’ Sinn Féin liet weten dat mensen de beelden van de steekpartij vooral niet moesten delen. Ook zei hij dat het delen van de naam van de dader, het rechtsproces in gevaar zou kunnen brengen. Inmiddels is de dader weer op vrije voeten – na kort gearresteerd te zijn geweest. De dader verblijft nu in een door de rechtbank aangewezen plaats. Daarbij mag hij niet gebruik maken van sociale media. Het slachtoffer is intussen ontslagen uit het ziekenhuis maar behoeft nog wel nazorg.