In België voert men momenteel veel debat over standbeelden, hun historische waarde en of men ze moet verwijderen. Zo verwijderde de KU Leuven laatst nog een standbeeld van Leopold II in de universiteitsbibliotheek. Het is niet het enige beeld dat verwijderd wordt, men kan zelfs een beetje spreken van een beeldenstorm. Veel standbeelden, in verschillende landen, worden aangevallen en gevandaliseerd. Dat staat dan weer in schril contrast met de DR Congo zelf. Daar staat ook een gigantisch standbeeld van Leopold II en, in tegenstelling tot België, kraait er geen haan naar. Dat meldt de International Business Times.

De drie standbeelden in de presidentiële tuin, waaronder Leopold II

Het standbeeld bevindt zich in Kinshasa in de presidentiële tuin. Het standbeeld van Koning Leopold II kijkt rustig naar de Congorivier, ver verwijderd van de beeldenstorm en de debatten in het Westen. Naast Leopold II staat een standbeeld van Albert I. Ook de oprichter van Kinshasa, de Britse ontdekkingsreiziger Henry Stanley, heeft een beeld gekregen naast Leopold II.

Het is merkwaardig dat ze daar momenteel zo rustig staan, zeker omdat dus in verschillende landen relschoppers standbeelden neertrekken en aanvallen. In Bristol sneuvelde het standbeeld van Edward Colston bijvoorbeeld. Het standbeeld van Winston Churchill is aangevallen, in Nederland zijn de standbeelden van Pim Fortuyn en Piet Hein beklad. In de VS sneuvelde het standbeeld van Christopher Columbus. De lijst gaat zo nog wel even door. Een scherp contrast dus met de situatie in de DR Congo. Jose Batekele, de directeur van het nationale museum in het presidentiële park, reageerde dat “voor ons het standbeeld van Leopold II een reflectie is van onze geschiedenis, een herinnering. Het is een referentie voor onze kinderen.” De Congolese historicus, Isidore Ndaywel, reageerde ook dat “als ze in België geloven dat ze hun monumenten moeten vernietigen, we dat zeker niet zullen negeren. Maar dat is een volledig Belgische affaire, wij hebben daar niets mee te maken. In Congo hebben we andere prioriteiten.”

(Lees verder onder de video)

Een onrustige geschiedenis

Het standbeeld is wel al eens verwijderd onder het regime van dictator Mobutu Sese Seko. Het standbeeld is dan weer teruggeplaatst in februari 2005. De toenmalige minister van Cultuur Christophe Muzungu vertelde toen dat “het een deel van de Congolese erfenis is.” Een jaar daarvoor gaf de jonge Congolese president, Joseph Kabila, een speech in de Belgische senaat waarin hij een hulde bracht aan de Belgische missionarissen en ambtenaren die “in de droom van Koning Leopold II geloofden en, in het centrum van Afrika, een staat hebben opgebouwd.” Het standbeeld werd dan plots tijdelijk weer verwijderd, om in 2010 opnieuw geplaatst te worden.