Zondag hebben vandalen een standbeeld van voormalig Brits premier Sir Winston Churchill in Londen besmeurd met graffiti. Ook andere monumenten in het Verenigd Koninkrijk werden gevandaliseerd tijdens de ‘Black Lives Matter’-protesten. 

Het standbeeld van Sir Winston Churchill – de man die het Verenigd Koninkrijk door de oorlog met nationaalsocialistisch Duitsland loodste – op het Parlementsplein in Londen werd onteerd met de woorden “was een racist”. Op videobeelden is te zien hoe betogers “Churchill was een racist” en “Boris is een racist” scandeerden. Een kleinere groep mensen leek te pogen de vandalen tegen te houden.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook andere standbeelden gevandaliseerd

Eerder werden spandoeken met de tekst “Het Britse kolonialisme treft schuld” en “Wat als het uw zoon was?” aan de voet van het standbeeld achtergelaten. Een ‘Black Lives Matter’-plakkaat werd om de buik van het beeld gehangen. Een dag eerder, op de verjaardag van D-Day nota bene, werd hetzelfde standbeeld ook al gevandaliseerd.

Ook de ‘Cenotaph’, een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelde onderdanen van het Britse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd onder handen genomen door vandalen. Verschillende overheidsgebouwen werden beklad met graffiti.

(Lees verder onder de tweet.)

In Bristol werd een standbeeld van de zeventiende-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston van zijn sokkel getrokken en in het water gegooid. Hoewel hij zijn fortuin verdiende aan de slavenhandel, genoot de man ook erkenning omdat hij zich inzette voor liefdadigheidsprojecten in het Groot-Brittannië.

(Lees verder onder de tweet.)

Premier Johnson: “Schuldigen zullen ter verantwoording worden geroepen”

Her en der braken rellen uit, waarbij verschillende politiemensen gewond raakten. Er was ook kritiek te horen aan het adres van de Britse premier Boris Johnson (Con.), die volgens critici uitblonk in zijn afwezigheid en te laat reageerde.

Uiteindelijk reageerde hij alsnog via Twitter: “Mensen hebben het recht om vreedzaam te protesteren en tegelijkertijd sociale afstand te bewaren, maar ze hebben geen recht om de politie aan te vallen. Deze demonstraties zijn ondermijnd door schurkenstreken – en ze zijn een verraad van de zaak die ze beweren te dienen. De schuldigen zullen ter verantwoording worden geroepen.”