De stad Leuven heeft beslist om een beeld van Leopold II ge verwijderen van het stadhuis. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Eerder besliste ook al de KU Leuven om een beeld van Leopold II weg te nemen. Het stadsbestuur is tevreden. 

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten is ook in ons land het debat over racisme en het koloniaal verleden weer opgelaaid. Koning Leopold II is daarbij in het oog van de storm komen te staan en er vindt in heel Vlaanderen een heuse beeldenstorm plaats. Standbeelden van Leopold II worden massaal beschadigd en/of weggenomen.

Leuven

Twee weken geleden besliste de KU Leuven om een standbeeld van Leopold II weg te nemen uit de universiteitsbibliotheek, nu doet ook de stad Leuven dat. Aan het Leuvense stadhuis is een beeld van Leopold II bevestigd, maar dat kan niet meer vindt het stadsbestuur. Daarom zal het er zo snel mogelijk van verwijderd worden. 

“We erkennen hiermee dat er ook vandaag nog mensen gevolgen dragen van die geschiedenis. De discriminatie in het onderwijs, op de woning- en arbeidsmarkt vandaag is het resultaat van een ‘ongelijkheidsdenken’ dat ook mee aan de basis lag van het kolonialisme. Wij kiezen voor de weg van de verbinding en werken aan een Leuven waarin iedereen zich thuis voelt”, aldus schepen van diversiteit Lalynn Wadera (sp.a) en schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie (Groen) in HLN.