De spanning loopt opnieuw op op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea heeft aangekondigd dat het opnieuw troepen naar de grens met Zuid-Korea zal sturen. Eerder bliezen de Noord-Koreanen een ‘verbindingskantoor’ op aan de grens met Zuid-Korea. Het lijkt vooral Kim Yo-jong – de zus van Kim Jong-un – te zijn die het voortouw neemt in het conflict.

Pyongyang kondigde aan dat het opnieuw troepen naar grens met Zuid-Korea zou sturen. Volgens een woordvoerder van het Koreaanse Volksleger zouden de militairen “allerlei reguliere militaire oefeningen te hervatten” op de twee locaties aan de grens. 

(Lees verder onder de tweet.)

Verbindingskantoor

Eerder bliezen de Noord-Koreanen een ‘verbindingskantoor’ op aan de grens met Zuid-Korea. Het kantoor werd in 2018 gebouwd als onderdeel van een vredesakkoord tussen de twee Korea’s en had tot doel de banden tussen Noord en Zuid te versterken.

Het sturen van de troepen zou de verklaring van Panmunjon – in 2018 ondertekend tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in – tenietdoen. In die verklaring kwamen beide partijen overeen “alle vijandige handelingen” in het gebied te staken.

De Zuid-Koreaanse regering zei woensdag dat het de Noord-Koreaanse provocaties “niet langer zou tolereren”. De Noord-Koreanen beweren dat ze gedwongen werden actie te ondernemen omdat Zuid-Korea niet verhindert dat Noord-Koreaanse overlopers propaganda over de grens sturen.

Zus neemt initiatief

Eerder deze maand waarschuwde Kim Yo-jong, de zus van Kim Jong-un, de Zuid-Koreanen nog. “Als men een dergelijke daad van kwade bedoelingen die voor onze ogen wordt gepleegd, onder het mom van ‘vrijheid van individuen’ en ‘vrijheid van meningsuiting’, op de vrije loop laat, moeten de Zuid-Koreaanse autoriteiten binnenkort de ergste fase tegemoetzien”, zei Kim Yo-jong. “Het is duidelijk dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten een hoge prijs zullen moeten betalen als ze deze situatie laten voortduren terwijl ze smoesjes verzinnen.”

Het is opvallend dat Kim Yo-jong het voortouw neemt in het conflict. Er wordt gefluisterd dat ze de laatste jaren veel macht wist te vergaren, wat ook bevestigd lijkt door de recente gebeurtenissen en haar rol daarin.