Sp.a-parlementslid Annick Lambrecht heeft een voorstel gelanceerd om voetbalclubs strenger te bestraffen wanneer hun fans zich racistisch uitlaten. Lambrecht wil dat de voetbalclub in dat geval de wedstrijd gewoon verliest. Dat stelt ze in De krant van West-Vlaanderen

Het Sp.a-parlementslid stelde een schriftelijke vraag over racisme in het Belgisch voetbal aan Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Daaruit bleek dat in de eerste klasse afgelopen competitiejaar 97 meldingen gedaan werden van racisme. 

Supporters racistisch 

“Die cijfers dateren van begin maart”, aldus Lambrecht in De krant van West-Vlaanderen. “Het voetbalseizoen werd iets later stopgezet door de coronacrisis. We zitten met 97 meldingen op dezelfde hoogte als de voorbije twee seizoenen. Zonder corona waren die cijfers nog hoger opgelopen.”

Vooral de supporters zijn racistisch, stelt Lambrecht. “Opvallend is dat slechts 23 van die meldingen betrekking hebben op spelers of trainers. Het grote probleem bevindt zich dus naast het veld, bij de toeschouwers. De sport wordt verziekt door racistische uitlatingen die komen van mensen die niet eens deelnemen aan de sport.”

Daar wil ze nu iets aan doen. Ze roept minister Weyts op om concrete acties te ondernemen, en legt zelf al een voorstel op tafel. Wanneer fans zich racistisch uitlaten, moet hun club de wedstrijd verliezen. “Voor ons is het simpel: als er sprake is van aanhoudend racisme in een wedstrijd, fluit de scheidsrechter de match af en verliest de club die zich racistisch heeft uitgelaten.”