In het centrum van de Schotse stad Glasgow vond gisteren een bloedbad plaats. Meerdere mensen zijn neergestoken en de politie schoot de dader neer. De BBC sprak gisteren van drie slachtoffers, maar nu wordt er van zes gesproken. Een 42-jarige agent, David Whyte, vecht momenteel nog voor zijn leven. De dader was een Soedanese asielzoeker. Het incident wordt niet gezien als terreurdaad.

In het centrum van Glasgow zijn dus zes mensen neergestoken. De steekpartij vond plaats in een hotel die gebruikt werd om asielzoekers te huisvesten tijdens de coronapandemie.

“Soedanese asielzoeker had honger”

De Soedanese asielzoeker was al een tijdje anderen aan het bedreigen. Hij was namelijk ontevreden over zijn leefomstandigheden. Daarom ging hij door het lint en begon hij in het rond te steken. Agent David Whyte is daarbij meerdere keren gestoken. Ako Zada, een activist in de Koerdische gemeenschap van Schotland, probeert de steekpartij te verklaren. “Hij was al een tijdje aan het klagen dat hij honger had,” aldus Ako Zada.

“Ze leefden voor de pandemie in een eigen huis, maar ze moesten tijdens de pandemie in een hotel verblijven. Ze kregen geen geld meer om zelf eten te kopen, omdat ze drie maaltijden per dag gratis kregen. Velen vonden de maaltijden te eenzijdig, te veel spaghetti en macaroni met kaas,” klinkt het.  

Eerst steekpartij in hotel, daarna op straat

De steekpartij begon in het hotel, maar daarna ging de asielzoeker verder op straat. De politie kwam snel ter plaatse en schoot de man neer. De politie meldt nu dat er 6 mensen verwond zijn, waaronder de agent en een 17-jarige jongen. De andere slachtoffers zijn 18,20,38 en 53. De korpschef reageerde dat “hij op het beste hoopt voor Whyte en allen die verwond zijn tijdens de steekpartij. Agenten lopen naar het gevaar om anderen te beschermen. Hun professionaliteit tijdens dit incident was uitstekend.”