De Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands (MLPD) wil de ‘beeldenstorm’ gebruiken om een nieuw standbeeld op te richten van Vladimir Lenin. In hun eigen nieuwsblad, Rote Fahne News, schreven ze dat “een collega erop wees dat het weghalen van standbeelden, zoals die in Bristol, een unieke kans is. De goede standbeelden komen, de slechte standbeelden gaan.”

(Lees verder onder de tweet)

Eerst werd er enorm geprotesteerd tegen de bouw van een Leninstandbeeld. De rechtbank van Gelsenkirchen heeft nu echter toestemming gegeven om het standbeeld te laten plaatsen. Zeker niet iedereen is daar bij mee. Zo verscheen op 6 maart al, toen de hele heisa al begonnen was, op de Twitter van Marco Buschmann (Freie Demokratische Partei) dat dit een schande is. “Een monument voor Lenin is een schande voor #Gelsenkirchen. #Lenin staat symbool voor massamoord en totalitarisme. Als je een standbeeld van Lenin wilt neerzetten, moet je je afvragen of je nog steeds op het gebied bent van een vrije, liberale en democratische staat.”

(Lees verder onder de tweet)

Standbeelden van Lenin zijn niet uniek. Ze komen uiteraard vooral voor in voormalige Sovjetrepublieken zoals Rusland. Zo staat in Novosibirsk, de derde grootste stad van Rusland en de grootste stad van Siberië, op het Leninplein nog steeds een gigantisch monument ter ere van Lenin (het monument op de foto). Maar dat het in het Westen voorkomt, vinden velen dus niet kunnen. Ook in de Verenigde Staten staat een standbeeld van Lenin. Die staat in de stad Seattle, niet toevallig de stad waar extreem-linkse activisten een stadsblok hebben bezet en een onafhankelijk, autonoom land proberen op te richten. Ted Cruz, een republikeinse politicus, vroeg zich bijvoorbeeld af of het standbeeld ook al weggehaald was. “Het is moeilijk iemand te vinden (buiten Hitler, Stalin of Mao) die meer mensen gemarteld en vermoord heeft [dan Lenin],” voegt hij daar nog aan toe.