De Oostenrijkse Kanselier, Sebastian Kurz, wil een einde maken aan geïmporteerde conflicten op eigen bodem. Omdat Turkse ultra-nationalisten (‘Grijze wolven’) voor de zoveelste keer voor onrust en geweld zorgden, stelt de kanselier dat er een ‘zero-tolerantiebeleid’ gaat komen op Turkse conflicten in Oostenrijk. Van Turkije zelf verwacht Kurz weinig begrip. Volgens hem misleidt Ankara namelijk opzettelijk de Turken in Europa voor eigen belang.  

Van afgelopen woensdag tot en met afgelopen zaterdag was het constant gerommel in Wenen. Zowel Koerdische als Turkse demonstranten gingen op stap en probeerden elkaar aan te vallen. Hiertussen stond de politie die door beide kanten werd bekogeld met flessen en vuurwerk. Naast geweldpleging was ook de, in Oostenrijk verboden, Turks-nationalistische Grijze Wolvengroet te zien. Kanselier Kurz is klaar met de buitenlandse inmenging. Hij stelt: “Wij willen in Oostenrijk, vooral in Wenen, geen foto’s van straatgeweld zoals uit andere landen. Wij zullen het daarom niet toelaten, dat conflicten van Turkije naar Oostenrijk worden binnengedragen en op onze straten met geweld worden uitgevoerd.”

(Lees verder onder de tweet)

“Turkije misbruikt Europese Turken”

Kanselier Kurz liet vandaag weten dat het de Turkse ambassadeur in Wenen goed duidelijk is gemaakt: “Er moet een einde komen aan het feit dat Turkije mensen hier in Oostenrijk beïnvloedt, en gebruikt voor Turkse conflicten.” Desondanks verwacht Kurz weinig begrip van Ankara. “Ik weet namelijk precies wat Turkije hier doet. Namelijk het gebruiken van Turken in Europa om onrust te zaaien… bovenal in het belang van Turkije zelf.” Volgens Kurz maakt Turkije hiermee ook misbruik van de Europese Turken. Oostenrijk neemt daarom maatregelen.

In de eerste plaats zullen de autoriteiten alle gewelddadige demonstranten vinden, zo meent minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer. Daarnaast zullen de Oostenrijkers bekijken welke banden er met Turkije zijn. Deze banden zullen vervolgens worden doorgeknipt door Oostenrijk. De Weense burgemeester Michael Ludwig gaat nog een stapje verder. Hij stelt: “Een radicale minderheid mag het vredige samenleven niet in gevaar brengen. Dat heeft geen plaats in Wenen.” In een uiterst noodgeval zou Oostenrijk de verantwoordelijken daarom moeten deporteren, zo meent Ludwig.