De Duitse NGO Sea-Watch heeft afgelopen woensdag in twee acties, 165 migranten uit de Middellandse Zee gehaald. De Libische Kustwacht was ook al onderweg om de migrantenboot te onderscheppen. De actie van Sea-Watch zorgde er alleen voor dat de hulp van de Libiërs niet meer nodig was. Wel lukte het de Libische autoriteiten om een andere boot te onderscheppen. Volgens de Italiaanse NGO Mediterranea Saving Humans  is dit “een schending van iedere internationale conventie.”

Vanwege de uitbraak van het coronavirus, konden de NGO’s tijdelijk niet opereren op zee. Ook legden de Italiaanse autoriteiten twee NGO-schepen aan de ketting. Desondanks is de migrantentransport inmiddels weer hervat. Zaterdag 6 juni voer de ‘Sea-Watch 3’ uit de haven van Messina. Kort daarna bereikte het schip de kust van Libië waar het tot woensdag bleef. Intussen is het schip onderweg naar een Italiaans eiland. De boot vindt u hier.

(Lees verder onder de tweet)

Libische Kustwacht buiten spel

In twee verschillende acties haalde de bemanning van de ‘Sea-Watch 3’ de migranten van hun bootje. Volgens de NGO waren er enkele gewonden aanwezig vanwege een technisch mankement. In de boot van de migranten zou de brandstof zich vermengd hebben met zeewater. Hierdoor liepen enkele asielzoekers chemische verwondingen op. Ondertussen was de Libische Kustwacht al onderweg om de migranten van zee te redden. Dankzij de actie van Sea-Watch was de hulp alleen niet meer nodig.

Elders in de Middellandse Zee had de Libische Kustwacht meer succes. Voordat de Italiaanse NGO Mediterranea Saving Humans bij een andere migrantenboot was, hadden de Libiërs de migranten reeds gered. De NGO is zelf niet erg te spreken over de Libische reddingsactie. Zij stellen“Terwijl we het redden van kinderen, vrouwen en mannen door Sea Watch 3 vieren, zijn we ook verontwaardigd dat anderen gevangen genomen zijn door de Libische Kustwacht. En daarmee terug naar de hel gaan, vóór onze ogen… Machteloos, hebben we de interventie van Libische milities meegemaakt op speedboten gedoneerd door ons land.” Ook is de Italiaanse NGO van mening dat reddingsacties door de Libiërs niet zijn toegestaan. “In schending van iedere internationale conventie, sturen ze tal van vluchtelingen terug naar de bommen en marteling die ze probeerden te ontvluchten.”