Meer dan een maand lag het schip, de ‘Alan Kurdi’, aan de ketting in Palermo. Volgens de Italiaanse autoriteiten was de boot namelijk onveilig voor gebruik op zee. De organisatie van wie de boot is, de Duitse NGO ‘Sea-Eye’, meent daarentegen dat de Italianen andere redenen hadden. Volgens Sea-Eye wilden de Italianen immers niet dat de Alan Kurdi weer migranten zou brengen naar Italië. Inmiddels is de boot vrij en vaart het richting Spanje. Het is nog onduidelijk wanneer de NGO de migrantentransport zal voortzetten.

Toen Sea-Eye in april een groep migranten richting Italië transporteerde, mocht de Alan Kurdi oorspronkelijk niet aanmeren. Na twee weken voor de kust van Sicilië te hebben gelegen, kreeg de boot desondanks toch toestemming. Bij aankomst bleek alleen dat het schip aan de ketting moest. Omdat het schip ‘technische mankementen’ zou hebben, zou het onveilig zijn om op zee te gebruiken. Of het schip daadwerkelijk onveilig was voor gebruik, wordt ten zeerste betwijfeld door critici. Het Duitse Ministerie van Transport stelde: “De onregelmatigheden die door de Italiaanse autoriteiten zijn ontdekt, hebben geen ernstige veiligheidstekortkomingen.”

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/ChangeGER/status/1276564232071495680

Sea-Eye gaat door

Intussen vaart het schip richting Spanje. Na overleg tussen Duitsland, Spanje en Italië, besloten de Italianen om de boot weer vrij te geven. Volgens de voorzitter van Sea-Eye, Gordon Isler, bestaat dat de kans alleen dat de Alan Kurdi opnieuw aan de ketting moet. Hij stelde: “We zijn vrij, maar niet vrij van verdere moeilijkheden. We werden bedreigd dat we zeker weer zouden worden vastgehouden.” In samenwerking met de Duitse autoriteiten, zal de NGO daarom proberen niet opnieuw de Italianen tegen het been aan te schoppen.

Desondanks wil Sea-Eye nog steeds een nieuwe missie uitvoeren. Hierover zegt Isler: “We zullen een oplossing vinden, zoals het ons keer op keer is gelukt. En we zijn vastberaden om opnieuw binnenkort mensenlevens te gaan redden.” Wanneer de missie zal plaatsvinden is nog onbekend. Een tweede blokkade zou de NGO om zeep kunnen helpen. De blokkade in Palermo kostte zo’n 75.000 euro.