De Franstalige krant La Libre Belgique maakte gisteren melding van een ernstig ‘diplomatiek’ incident dat maandag zou hebben plaatsgevonden tussen viroloog Marc Van Ranst en minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw, en Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR). Eén en ander vond plaats tijdens een bijeenkomst van het overlegcomité met diverse vertegenwoordigers van de federale en regionale overheden, waar ook Van Ranst aanwezig was.

Daar zou volgens één van de aanwezigen op die bijeenkomst, die tegenover La Libre Belgique anoniem zijn verhaal deed, minister Ducarme (MR) stevig hebben uitgehaald naar Marc Van Ranst (KUL). Van Ranst zou tijdens een discussie rond het al dan niet publiek verplicht maken van mondmaskers nog tijdens de vergadering zelf een tweet hebben gestuurd, waarin hij duidelijk zijn standpunt liet weten aan de buitenwereld. Dat was duidelijk niet naar de zin van de MR-minister.

(Lees verder onder de tweet.)

Van Ranst: “‘Sterk aangeraden’ werkt niet”

“In deze exitfase wordt de drukte in de warenhuizen en winkels geleidelijk groter, en het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen/winkels. ‘Sterk aangeraden’ werkt duidelijk niet”, schreef de viroloog. Daarmee zette Van Ranst alvast het debat rond de vraag of de verplichting tot het dragen van mondmaskers moet uitgebreid worden of niet naar zijn hand, want zijn tweet werd onmiddellijk breed opgepikt, tot groot ongenoegen van de MR-politicus. 

Ducarme: “Wil je er over debatteren op Twitter?”

Toen Ducarme dat in de gaten kreeg zou hij, steeds volgens de anonieme getuige, zich rechtstreeks tot Van Ranst hebben gericht met de vraag: “Wil je dat we er over debatteren op Twitter?” Van Ranst, anders altijd zelfverzekerd zou, van zijn stuk gebracht door de reactie van Ducarme, gestameld hebben dat hij enkel een standpunt gepost had dat hij al eerder had ingenomen”.