Waren het de warme temperaturen van de voorbije dagen, of was het een strategisch geplande zet? Enkel Gwendolyn Rutten zelf kan het weten. Maar de oud Open Vld-voorzitster zorgde ervoor dat haar passage in De Afspraak op Vrijdag niet ongemerkt voorbij ging, nadat ze een klein bommetje had laten ontploffen door de discretie van de coalitieonderhandelingen te schenden.

Ze klapte er, tegen de politieke geplogenheden in, uit de biecht over de coalitiegesprekken die plaats vonden naar aanleiding van de vorming van de Vlaamse Regering en waarbij N-VA eerst geruime tijd gesprekken voerde met het Vlaams Belang. “Bij de vorming van de Vlaamse regering, exact een jaar geleden zaten we volop in de discussies waarin N-VA exact aan ons, maar ook aan CD&V, het verhaaltje voorhield en zei ‘Stap alsjeblieft mee in een regering, N-VA, Vlaams Belang, samen met jullie, we gaan jullie rijkelijk belonen maar we willen het Vlaams Belang mee aan boord'”, zei Rutten.

(Lees verder onder de tweet.)

Stok in de wielen van Lachaert?

De uitspraak ging niet ongemerkt voorbij en zorgt voor wat politieke hoogspanning, op een moment dat federaal de onderhandelingen voor het vormen van een nieuwe regering opnieuw op kruissnelheid lopen en volgens sommigen zelfs sprake zou zijn van een onuitgegeven ‘Arizona-coalitie’. Journalist Wouter Verschelden schrijft in zijn dagelijkse nieuwsbrief ‘Wetstraat Insider’ dat dit één van de scenario’s zou zijn die momenteel onderzocht wordt.

Wat Rutten precies probeerde te bereiken met haar plotse openhartigheid is onduidelijk. Sommige waarnemers menen dat ze haar nieuwe partijvoorzitter Egbert Lachaert alsnog probeert een stok in de wielen te steken om de N-VA uit een coalitie te weren. Dat Rutten zelf géén voorstander van een coalitie met de N-VA is stak ze nooit onder stoelen of banken en liet ze al meermaals weten, zoals ook nog tijdens een afscheidsinterview met de krant De Standaard enkele weken terug. Ook de Twitterrel tussen N-VA en Open Vld ligt nog vers in het geheugen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Nie wieder”

De uitlating van Rutten maakte alvast heel wat los op Twitter. “Nooit. Jamais. Nie wieder”, schrijft de uitgesproken linksliberale burgemeester van Gent Mathias De Clercq. Ook Groen-Kamerlid Jessika Soors doet een duit in het zakje: “Die Chinese muur tussen N-VA en Vlaams Belang, het had waar kunnen zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

VB-Europarlementslid Gerolf Annemans (VB) reageert eerder laconiek: “Zoals algemeen bekend is de Vld inmiddels volledig aan lagerwal, zonder mandaten en benoemingen, zonder zelfs een nagel om te krabben waar het jeukt. Ze hebben hun principes duur moeten bekopen. Hilarisch.”

Een scherpere reactie komt er van Trends-redacteur Alain Mouton: “Bon, de tactiek van de verschroeide aarde bij de afgeserveerde Vld’ers is nu wel duidelijk. Rutten, De Block en co, dat is alle remmen los: We gaan eraan, maar we gaan er zo veel mogelijk mee sleuren in de ondergang.”

(Lees verder onder de tweet.)

Speelt Rutten N-VA in de kaart?

Voor N-VA zelf hoeft deze publieke bekentenis niet meteen een groot probleem te vormen. In de eerste plaats heeft de N-VA van Bart De Wever altijd aangegeven dat men wel degelijk geprobeerd had om andere partijen te overtuigen mee te laten stappen in zo’n scenario. Maar zowel CD&V als Open Vld hebben dat steeds afgewezen.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij de N-VA toppers voorlopig geen reactie. Maar een “twijfelend” N-VA lid reageert met een knipoog: “Gelukkig zijn er nog onbetrouwbare politici die uit de biecht klappen Gwenny, bedankt. Ik had niet verwacht dat Bart De Wever een eerlijke poging gedaan had om VB erbij te halen. Nu ga ik mijn lidmaatschap toch maar vernieuwen denk ik.”

En zo speelt Rutten met haar uithaal misschien onbewust toch in de kaart van N-VA, waar bij heel wat kiezers twijfels waren of de intenties van Bart De Wever met het Vlaams Belang wel oprecht waren. Als we Gwendolyn Rutten mogen geloven blijkbaar wel.