Afgelopen weekeinde verscheen in de media het gerucht  dat Amerika troepen uit Duitsland zou terugtrekken. Inmiddels is ook bekend dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Het zou gaan om 9500 troepen. Hierdoor blijven er nog zo’n 25.000 VS-troepen over in Duitsland. Rusland is tevreden met het Amerikaanse plan. Desalniettemin stelt het land ook: “Washingtons verklaringen over Amerikaanse intenties worden niet altijd gevolgd door praktische stappen.”

Het plan om troepen terug te trekken kon zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten op veel tegenstand rekenen. De Duitse trans-Atlantische coördinator, Peter Beyer, zei onder andere“Dit is compleet onacceptabel, vooral omdat niemand in Washington dacht om hun NAVO-bondgenoot Duitsland hiervan in te lichten.” Enkele Amerikaanse Republikeinen maakten zich eerder zorgen over de positie van de VS in de wereld. Zij stelden in een brief: “We geloven dat [het terugtrekken van troepen] de Amerikaanse nationale veiligheid aanzienlijk zou schaden en de positie van Rusland ten nadele van ons zou versterken.”

(Lees verder onder de tweet)

Rusland tevreden

Niet geheel verrassend staat Rusland juist positief tegen het Amerikaanse plan. Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, stelt: “Zulke maatregelen zullen zonder twijfel bijdragen aan het verminderen van het confrontatiepotentieel en de politiek-militaire spanningen in de Euro-Atlantische regio.” Volgens haar is de Amerikaanse aanwezigheid van troepen in Duitsland “een overblijfsel uit de Koude Oorlog.” De Europese landen zouden het namelijk ook kunnen redden “zonder aanhoudende Amerikaanse patronage.”

(Lees verder onder de tweet)

Toch vrezen de Russen dat de Amerikaanse beloftes, bij beloftes zullen blijven. Als voorbeeld stelt Zakharova dat de Amerikanen zonder verklaring hun troepen in Syrië houden. In het geval van Duitsland, is Rusland bang dat de troepen van de VS simpelweg verplaatst zullen worden naar Polen. Hierom stelt de woordvoerster: “Ik zou willen benadrukken dat het herstructureren van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa… niet alleen het hoge spanningsniveau verergert… maar ook de toekomstige vooruitzichten op een constructieve dialoog tussen Rusland en de NAVO zullen bemoeilijken in het militaire en politieke domein.”

Duitsland wacht af

Intussen hebben Berlijn en Washington contact gehad over de plannen om terug te trekken. Desondanks wacht Duitsland op een ‘officiële bevestiging’ voordat ze een reactie geeft. Toch zullen er nog 25.000 Amerikaanse troepen in Duitsland blijven. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, “voelt de Amerikaanse belastingbetaler” er alleen nog “weinig voor om de defensie van andere laden te betalen.” Hij stelt hiernaast dat het Amerikaanse plan geen verassing kan zijn. Het zou namelijk al in december tijdens de NAVO-top zijn besproken.