Rudy Demotte, kopstuk van de Waalse PS, denkt niet dat een federale formatie nog mogelijk is. In een interview met De Zondag zegt hij dat een formatie onmogelijk zou zijn zonder de PS, tenzij er nieuwe verkiezingen zouden komen. Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (sp.a) zouden dezelfde visie delen. “Als nu een regering gevormd wordt zonder de PS, dan zullen er weinig Franstaligen inzitten,” voegt hij daar nog aan toe. “Alleen de MR, misschien cdH.”

“Regering zonder PS onmogelijk, zou vooral te weinig Franstaligen hebben” – Rudy Demotte

Demotte klinkt niet positief over het afgelopen politieke jaar. Meer dan 400 dagen zat België opnieuw zonder regering, wat bijna opnieuw het wereldrecord was. Het huidige wereldrecord van regeringsvorming staat namelijk op 541 dagen en is ook in handen van België.  “De puzzel ligt zo moeilijk. De standpunten zijn zo tegengesteld. Een minderheidsregering was een oplossing. Wij hebben dat op tafel gelegd. Maar dan zeggen de liberalen neen. En CD&V wil niet zonder N-VA. Neen, ik zie geen oplossing.” Daarnaast is hij ook bang voor een regering met weinig Franstaligen. “Enkel de MR, misschien de cdH. Veel Franstaligen zullen er dus niet zijn.”

Daarnaast opent Demotte ook het vuur op Maggie De Block (Open Vld). Hij denkt dat hij de mondmaskercrisis beter had kunnen aanpakken. “Ik zou een andere weg opgegaan zijn,” begint hij. “Als je stock vernietigt, moet je zeker zijn van vervanging. Ik spreek niet over een fatale fout, ik zeg ook niet dat ze de enige schuldige is. Dat zou geen faire analyse zijn.”

VB en N-VA zouden meerderheid halen in Vlaams parlement, maar wat met het Federale?

Indien er nieuwe verkiezingen zouden komen, zou dat dan ook op Vlaams niveau zijn? Indien ook voor de Vlaamse regering nieuwe verkiezingen zouden komen, dan zouden N-VA en Vlaams Belang samen de meerderheid halen volgens de laatste peilingen. Het is dus aannemelijk dat de partijen ook zullen groeien in de Federale regering, maar dat wil niet zeggen dat ze daar een meerderheid kunnen halen. Vlaamse politici hebben namelijk meer stemmen nodig dan Waalse. Zo kreeg de PS bijvoorbeeld 641.623 stemmen en 20 zetels. Vlaams Belang kreeg 170.000 stemmen meer, met 810.177 kiezers, maar kreeg slechts 18 zetels. Dat komt omdat we parlementsleden verkiezen via kieskringen, en per kieskring is er maar een beperkt aantal zetels te verdelen.