De voorzitters van de regeringspartijen – Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V) – voeren de forcing voor een ‘Arizona-coalitie’ met N-VA, sp.a en cdH. Deze week nog willen ze een inhoudelijke nota voorleggen om de levensvatbaarheid van die constructie uit te testen.

“Wij willen tegen het einde van de week een inhoudelijke nota op tafel leggen die gebalanceerd is, een goed herstelplan oplevert en de sociaal-economische gevolgen van de crisis verzachten”, laat Lachaert optekenen in het VRT-journaal. Het trio sluit niet uit dat buiten N-VA, sp.a en cdH nog andere partijen (lees: PS) aan boord komen. De zes Arizona-partijen hebben immers maar een krappe meerderheid van 76 zetels (77 met Jean-Marie Dedecker die als onafhankelijke verkozen werd op een N-VA-lijst). Een regering met N-VA én PS lijkt evenwel ver weg, zeker na de ‘onthulling’ van oud Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en de reactie van PS-kopstuk Elio Di Rupo daarop.

Ogen op sp.a en cdH

Vraag blijft dan wel of de Vlaamse socialisten bereid zijn hun Franstalige collega’s te laten vallen. Ook is het moeilijk te voorspellen welke prijs de kleine cdH op tafel zal leggen voor een regeringsdeelname. Zo’n jaar geleden verklaarde die partij nog op elk bestuursniveau voor een oppositiekuur te kiezen. Door de krappe meerderheid van de Arizona-coalitie is echter elke zetel van belang, dus ook de 5 van cdH.

Eveneens leeft de perceptie dat sp.a en cdH nu de oude Zweedse regering-Michel zouden depanneren. Iets wat sp.a-voorzitter Conner Rousseau dit weekend nog uitsloot. Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is er van Zweeds echter geen sprake meer sinds de verkiezingen en de coronacrisis. Waar N-VA, CD&V, Open Vld en MR in 2014 nog op een stabiele meerderheid konden rekenen, vielen ze bij de laatste verkiezingen terug tot amper 63 zetels.