Voor de Berlijnse ‘rood-rood-groene coalitie’ (SPD, Die Grünen, Die Linke) gaat het algemeen Duitse verbod op discriminatie niet ver genoeg. Daarom heeft de coalitie een nieuwe wet aangenomen waarin het specifiek om overheidsinstanties gaat. Dankzij de nieuwe wet kunnen mensen aanspraak maken op ‘compensatiegelden’ wanneer ze ‘gediscrimineerd’ worden door autoriteiten. De Duitse christendemocraten vinden dat de nieuwe wet te ver gaat. Zij stellen dat de volledige openbare dienst hiermee “onder algemene verdenking staat van fundamentele en structurele discriminatie.”

De nieuwe wet stond al langer op de agenda. De ‘Black Lives Matter’-protesten brachten alleen een nieuw licht op de wet. Ook in Berlijn vonden protesten tegen politiegeweld en ‘institutioneel racisme’ plaats, en ook hier vonden de demonstranten het moeilijk om zich aan de anderhalve meter afstand te houden. Volgens de justitiesenator van de deelstaat Berlijn, Dirk Behrendt (Die Grünen), is er ook in de Duitse hoofdstad sprake van discriminatie. Hij stelt: “Er zijn mensen in deze stad voor wie discriminatie onderdeel is van het dagelijks leven”. De nieuwe wet moet hier verandering in brengen.

(Lees verder onder de tweet)

Bewijslast bij politie 

Dankzij de nieuwe wet verandert de manier waarop beschuldigingen zich voltrekken. In plaats van dat een aanklager moet bewijzen dat een autoriteit schuldig is, moeten nu juist de autoriteiten bewijzen niet schuldig te zijn. Indien Berlijnse autoriteiten niet in staat zijn om de onschuld te bewijzen, zullen ze verplicht ‘compensatiegelden’ moeten betalen. Volgens senator Behrendt verandert er desondanks weinig. Hij stelt dat: “de absolute meerderheid van de politie en andere autoriteiten niets te vrezen hebben, aangezien ze niet meedoen aan discriminatie.”

(Lees verder onder de tweet)

Binnen de Duitse politiek heeft de wet gezorgd voor een storm aan tegengeluid. Zo meent de federale minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), dat “we achter de politie moeten staan en we ze niet in het algemeen moeten verdenken.” De federale woordvoerder van CDU/CSU voegt hieraan toe dat alle andere deelstaten geen politieagenten meer moeten sturen naar Berlijn. De Duitse liberalen (FDP) overwegen zelfs om een zaak aan te spannen tegen nieuwe wet.  Volgens liberale woordvoerder Holger Krestel is de nieuwe wet “een klap in het gezicht voor alle politieagenten in de hoofdstad.” Krestel meent dat politiewerk nu een stuk moeilijker is. De politie is nu immers verantwoordelijk om te bewijzen iets niet te zijn.