Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) neemt geen verantwoordelijkheid voor de toelating van de ‘Black Lives Matter’-betoging afgelopen zondag. Hij wijst naar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester Philippe Close (PS).

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken gaf De Crem woensdag meer uitleg bij de massabetoging van afgelopen zondag. In Brussel verzamelden toen naar schatting 10.000 mensen voor een antiracismeprotest in de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. De toelating van de betoging kreeg veel kritiek gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen en het samenscholingsverbod. Zelfs premier Sophie Wilmès (MR) riep op om op een andere manier actie te voeren uit respect voor de zorgsector.

32 agenten gewond, De Crem wil nultolerantie

Minister De Crem legt de verantwoordelijkheid bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “De Brusselse minister-president, die de verantwoordelijkheid van gouverneur draagt, heeft geen signalen gegeven dat er problemen zouden zijn of dat mijn initiatief nodig was,”  liet hij optekenen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waarover onder meer Belga bericht. Hij maakte ook de balans op van het vandalisme en de plunderingen na afloop van de betoging. In het totaal werden vijftien winkels geplunderd en waren achttien winkels slachtoffer van vandalisme, voornamelijk in Elsene. Er raakten ook tweeëndertig agenten gewond en vijftien politievoertuigen werden beschadigd.

Ook wijst de CD&V-minister naar Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die eerder al veel kritiek kreeg. Tegelijk pleitte De Crem – opnieuw – voor nultolerantie in geval van geweld tegen de politie in de hoofdstad. Dat deed hij eerder al toen in Anderlecht rellen uitbraken na de dood van de 19-jarige Adil.

Lees ook:

Politici veroordelen massabetoging in Brussel: “Close draagt verpletterende verantwoordelijkheid”

De Crem (CD&V) wil nultolerantie in Anderlecht na nieuwe rellen