Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, is verontwaardigd over de “bagger” die zijn agenten over zich heen krijgen bij hun werk. Er is volgens hem geen probleem van structureel racisme binnen het politiekorps, zoals hen wordt verweten sinds de uit de Amerika overgewaaide anti-racismeprotesten.

In de nasleep van de dood van George Floyd in Minneapolis is ook bij ons een heuse anti-racismebeweging op gang gekomen. Zo was er twee weken geleden in Brussel een massabetoging met naar schatting 10.000 deelnemers. De manifestaties willen net zoals in de VS het probleem van “structureel racisme” en politiegeweld aankaarten. Volgens politietopman Marc De Mesmaeker is er evenwel geen sprake van een structureel probleem van racisme binnen het politiekorps. Hij is naar eigen zeggen diep verontwaardigd over de “bagger en ongenuanceerde uitlatingen” die de politie moet slikken. “Het is welletjes geweest”, zei hij op het Radio 1-programma De Ochtend.

Etnisch profileren

De politiebaas ontkent niet dat een beperkt “laagje” politiemensen soms een grens overschrijdt, maar de vergelijking met Amerika gaat volgens hem niet op. “De rekrutering, selectie, opleiding en bestraffing in Amerika zijn totaal, totaal verschillend”, zegt hij. De Mesmaeker reikt dan ook de hand naar de organisaties achter de protesten om in gesprek te gaan. Zo is hij bereid een dialoog te openen over etnisch profileren, één van de stokpaardjes van de anti-racismebeweging. Volgens De Mesmaeker gaat het louter profileren op basis van etnische afkomst in tegen de regels, maar kan het wel één van de objectieve parameters zijn bij een beslissing van een agent.