De politie heeft een Belgische ‘Black Lives Matter’-betoging, die maandag zou doorgaan in Brussel, verboden. Op sociale media circuleerde een oproep om op straat te komen uit protest tegen racisme, in de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Het is de vereniging ‘BLM Belgium’ die op sociale media de oproep verspreidde. Op maandag 1 juni om 14u00 stond de betoging gepland aan het Brusselse Muntplein. De organisatoren gingen ervan uit dat, ondanks de coronaregels, het protest gewoon zou kunnen doorgaan. “We zagen in dit land veel mensen protesteren voor de kat Lee en dat was geen probleem, dus we mogen er van uitgaan dat opkomen voor mensenrechten ook gen probleem is”, staat te lezen in één van hun berichten.

Samenscholingen verboden

Al snel kwam er echter kritiek op de oproep omdat samenscholingen nog steeds verboden zijn omwille van de coronamaatregelen. Intussen heeft ook de politie duidelijk gemaakt dat de actie wel degelijk verboden is. Dat maakten de organisatoren zelf bekend op sociale media. Wel zoeken ze samen met de politie naar een oplossing. ‘BLM Belgium’ biedt ook haar excuses aan voor “de miscommunicatie en onprofessionele aanpak”. Het is niet duidelijk wie er precies achter de beweging zit. Volgens hun eigen communicatie werd de groep recent overgenomen door 5 zwarte vrouwen. “Hierdoor zijn we vanaf 0 herbegonnen, en doen we ons uiterste best om alle gemaakte fouten recht te zetten”, luidt het.

Aanleiding van de oproep zijn de verschillende protesten in de Verenigde Staten in de nasleep van de dood van George Floyd. Hij stierf door politiegeweld. In Amerika draaiden veel van die protesten echter uit tot plunderingen en vandalisme. Er vielen daarbij al zeker twee doden.

Lees meer:

Rellen in Minneapolis verspreiden, schoten gelost en doden gevallen

Wie was George Floyd, de man die stierf na zijn arrestatie?