Verschillende prominente politici zijn niet te spreken over de massabetoging gisteren in Brussel. Ook burgemeester Philippe Close (PS) ligt onder vuur. “U draagt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid”, klinkt het onder meer bij de Brusselse N-VA-gemeenteraadsleden.

Naar schatting 10.000 mensen verzamelden gisteren in Brussel voor een ‘Black Lives Matter’-betoging. Hoewel de bedoeling nobel was, is een samenscholing van die omvang moeilijk te verdedigen onder de huidige coronaregels. Bovendien ontaardde het protest na afloop in vandalisme en plunderingen. De politie arresteerde zo’n 150 relschoppers.

Verschillende prominente politici zijn niet te spreken over de massabetoging. Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) spreekt zelfs van een verlies voor de strijd tegen racisme. “Deze strijd moet gevoerd worden, maar niet op deze manier”, klinkt het bij hem. “Niet in volle coronacrisis met een massabetoging, niet wanneer horeca-ondernemers, scholen, organisaties en zorgverleners overal hun uiterste best doen om alles veilig te laten verlopen.” Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en premier Sophie Wilmès (MR) betreuren de “slag in het gezicht” van de zorg- en veiligheidsdiensten.

Ook politici aanwezig op BLM-manifestatie

Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) ligt onder vuur voor het gedogen van de massabetoging. “We hebben uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan de betoging in Brussel vandaag. Het is bijzonder spijtig om in de huidige omstandigheden te zien dat we gelijk krijgen”, reageert de Brusselse N-VA-afdeling tegenover BRUZZ. “Burgemeester Close, we vroegen u dit te verbieden en naar alternatieven te zoeken. U draagt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid.” Op RTBF reageerde de PS-burgemeester maandag dat er in andere wereldsteden eveneens betogingen zijn geweest. Hij wijst er ook op dat veel betogers een mondmasker droegen.

(Lees verder onder de tweets.)

Ondanks de vele gefronste wenkbrauwen bij hun collega’s waren ook enkele politici zelf aanwezig op de betoging. Onder meer Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) pakte op sociale media uit met haar aanwezigheid. Ook Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) betoogde mee en verdedigt de manifestatie. “Ik hield me aan de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad: in geval van veel mensen, afstand, handhygiëne, mondmasker”, redeneert hij. Nochtans zijn zelfs vandaag nog samenscholingen van meer dan 10 personen verboden.