Op 1 juli trekken de Russen naar de stembus. Poetin wil namelijk met een referendum de grondwet aanpassen, zodat hij tot 2036 kan blijven regeren. Indien dat faalt, moet hij aftreden in 2024. Zijn populariteit is echter lager dan ooit tevoren, met net iets minder dan 60% van de Russen die hem nog steunt. Dat is uiteraard de meerderheid, maar niet langer zo veel als vroeger. Daarom hangt er een donkere wolk boven dit referendum. Medisch personeel krijgt het bevel om voor het referendum te stemmen. Ook een protest tegen het referendum met speelgoedfiguurtje krijgt een staartje. De politie is namelijk een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Medisch personeel krijgt druk om voor Poetin te stemmen

Volgens het Russisch medisch personeel wordt er druk op hen uitgeoefend om voor het referendum te stemmen. “We krijgen gewoon geen keuze meer,” vertelt een dokter aan The Moscow Times. “We werden opgeroepen voor een verplichte vergadering, waar ons werd duidelijk gemaakt dat we absoluut moeten stemmen voor het referendum zodat president Poetin kan blijven.” Ook in Vladivostok is dit gebeurd. Het medisch personeel beweert dat er enorm wordt aangedrongen om voor Poetin te stemmen. In Moskou en Sint-Petersburg zou dit niet gebeurd zijn, of er is toch geen bewijs dat iets gelijkaardigs heeft plaatsgevonden.

Het is niet de eerste keer dat Rusland wordt beschuldigd van verkiezingsfraude. Daarnaast staat de Russische regering erom bekend druk uit te oefenen op journalisten, om geen kritiek te uiten, en burgers, om “juist” te stemmen. In 2014 voerde Cambridge University een onderzoek uit in Rusland. Daaruit bleek dat zelfs 25% van alle werknemers in grote staatsbedrijven werden beïnvloed of onder druk gezet tijdens de verkiezingen van 2011. Daarnaast gebruikt Poetin die grote bedrijven om propaganda te verspreiden bij het personeel. Nochtans is dit tegen de Russische wet. Er zullen ook acties georganiseerd worden waarbij prijzen te winnen vallen in de buurt van stembureaus.

Oppositie krijgt te maken met strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast krijgt een ludiek protest tegen het referendum een staartje. Een activist heeft foto’s verspreid van foto’s van speelgoedfiguurtjes. Die speelgoedfiguurtjes houden bordjes in de lucht met teksten zoals “ik stem tegen” of “zo een Rusland stem ik weg”. Daarom heeft de Russische politie in Sint-Petersburg een crimineel onderzoek gestart. “De speelgoedcampagnes leggen de nadruk op hoe absurd de situatie wel niet is. We dachten niet dat we het nog meer konden benadrukken, maar toen kregen we te horen dat de overheid een crimineel onderzoek is gestart,” klinkt het. Volgens critici doet Poetin zijn uiterste best campagnes tegen het referendum en de hervormingen te onderdrukken en weg te duwen uit het straatbeeld.